„Сянката“ пази загадъчната красота на природата

„Да обичаш природата, значи да умееш да пазиш тайните й.“

В своите книги, италианският писател Джузепе Феста залага на природата като основен фон за развитие на сюжета. „Мечата пътека“  отвежда читателите в Националния природен парк „Абруцо“. В него работят опитни лесничеи, които се грижат хората да не нарушават покоя на животните. В „Сянката“ (изд. „ФЮТ“), която спечели Национална награда „Бисерче вълшебно“ 2018 в категория „Майстори“ (14-16 г.), дългогодишните горски служители от същия природен резерват тръгват по следите на мистериозен звяр, докато млади доброволци се борят с непредсказуемостта на природните сили.

Сандро ди Яни е млад, но много изпълнителен и схватлив служител в Национален парк „Абруцо“. При пенсионирането на най-стария му колега, ветеранът Паскуале избира тъкмо Сандро, за да му покаже мечите леговища, които трябва да бъдат наблюдавани отдалече, без да се нарушава спокойствието на животните.

„… Помни, Сандро! Мечешките бърлоги са свещени! Те са сърцето на парка. Ако няма бърлоги, няма да има мечета. Ако няма мечета, няма да има марсикански мечки*. Ако няма марсикански мечки, няма да го има парка на Абруцо. Бракониерите трябва да стоят далеч от тях. И не само те. И туристите, и обикновените любопитковци. А и ти също! – д0обави той строго. – Не се приближавай много! Наблюдавай ги, но винаги отдалече!“

Младият лесничей е решен да отдаде живота си за опазването на дивата природа, която обича. Затова приема присърце и странния случай на убита коза, обезглавена от неизвестен за служителите на парка хищник. Убитите животни започват да стават все повече, а пастирите си спомнят стара легенда – за хищен гепард, бърз като сянка, издирван от стар професор преди много години. Но пък в Италия гепарди няма, нали?

Директорът на парка възлага на лесничея Сандро да започне проучвания и дори го изпраща при най-добрия фотограф на диви животни в света – финландецът Аку. Той е чешит, живее съвсем сам и посреща госта си с видимо нежелание. Сандро обаче, решен да изпълни задачата си, успява да издържи теста на финландеца и да се подложи на суровото обучение по фотография, което само най-добрият в света може да му предложи. Уроците понякога включват действия на ръба на закона, а челният сблъсък с агресивни хищници е истинско изпитание на волята. Младият лесничей ще трябва да реши как да приложи наученото в суровите руски степи, за да открие тайнствения хищник.

Междувременно, докато опитните служители се борят със странните случаи на убити животни, в Абруцо пристигат шестима младежи, получили възможност да доброволстват в природния резерват. Всеки от тях има свои терзания, всеки е с различен характер и екипната работа може да се окаже сериозно предизвикателство. Напасването на характери изисква сериозна воля и често е непосилно за младежите. Природата обаче има свойството да променя хората неусетно, да уравновесява темпераментните натури и да вдъхва увереност на притеснителните. Докато извършват рутинни дейности из парка на Абруцо, младите доброволци ще се сближат, ще открият и свои неподозирани страни, но и ще намерят нови приятели в лицето на съквартирантите си. Любовта също ще пламне в книгата, а безразсъдството може да бъде наказано тежко от природата, с която всички трябва да се съобразяват.

Двете сюжетни линии, движещи се паралелно в книгата, се събират в експлозивен финал, който няма да остави бездушен читателя. Посланията за важната роля на природата, заложени от Феста в книгата, се предават ненатрапчиво и предизвикват желание да се погрижим за едно от най-големите богатства, които притежаваме. Темите за приятелството, смелостта, но и готовността да предадеш близък, ако е извършил непростимо престъпление, дават много теми за размисъл и разговори. 

Автор: Вал Стоева