Световният ден на водата – на фокус в “Забавната наука” (част 1)

Водата е едно от най-ценните вещества на планетата Земя. Тя се съдържа във всеки жив организъм, без нея нямаше да ни има. Неслучайно Земята носи името Синята планета – 2/3 от земната повърхност са покрити от океаните и моретата.

В опит да ви запознаем с изумителните свойства на водата и с невероятния свят, който тя изгражда, в два поредни дни ще ви разкажем за моретата и океаните, за живота под водата и за някои сериозни водни проблеми, пред които е изправено човечеството. География, химия, история, биология, архитектура – нека видим науката от забавна гледна точка с помощта на книгите и на образователния телевизионен канал Da Vinci Learning!

Вероятно вече сте научили в училище, че океаните и моретата се разпростират върху огромни площи от земната повърхност, покривайки 2/3 от нея. Сигурно сте чували, че континентите разделят океанската шир на 4 океана: Тихи, Атлантически, Индийски и Северен ледовит. Може и да сте запомнили, че всички океани и морета са свързани помежду си пряко или чрез протоци и заедно образуват Световния океан.

Знаете ли, че някои части на морското дъно са по-дълбоки и от най-високата планина на сушата? Предполагали ли сте, че едва 3% от водата на Земята е сладка? Може и да ви звучи невероятно, но океаните наистина са скрили под повърхността си цял свят, непознат за голяма част от хората! Беше ни интересно да узнаем, че морската вода изглежда в различен цвят (макар да е прозрачна) заради свойството на светлината да се разлага на съставящите я лъчи. Нали сте виждали дъга? Светлината изглежда бяла, но всъщност се състои от разноцветни лъчи. На повърхността на морето светлината се разпада на съставящите я цветове и оцветява морската вода. Как? Най-горният воден слой поглъща жълтите и червените лъчи и водата изглежда синьо-зелена. Следващият слой поглъща зелените лъчи и до около 200 м дълбочина водата е наситеносиня. Сините лъчи проникват най-дълбоко – до 1000 м – и водата там е черно-синя. Какъв цвят е водата по-надолу? Хмм, там цари пълен мрак!

В подводното царство ще откриете не само интересни природни забележителности, но и изумителни представители на растителния и животински свят! Коралите например са много интересни животни (точно така, животни!). Те обичат топлите морета и чистата вода, живеят на огромни колонии и с течение на времето образуват коралови рифове. Край бреговете на Австралия ще откриете Големия Бариерен риф, който се вижда дори от Космоса!

Сред коралите живеят много видове риби, които не само са с интересна окраска като рибата клоун или рибата зебра, но притежават сериозни методи за защита. Срещнете ли каменна риба, бягайте! Тя е сред най-отровните екземпляри в морския свят. Рибите умеят да живеят съвсем успешно под водата, защото притежават хриле и са студенокръвни. Има обаче и представители на водния свят, които са частично топлокръвни – например белите акули. Тази особеност позволява на мускулите им да са по-силни, но за сметка на това се налага хищниците да хапват повече месо. Б-р-р-р!

Повечето риби снасят яйца, за да оставят поколение (с две думи, хвърлят хайвер). Сред тях има и доста интересни чудаци – например женското морско конче снася яйцата си в специално джобче на корема на мъжкия и така таткото се грижи за раждането на малките морски кончета. Делфините пък раждат своите малки като хората. И макар да живеят във водата, делфините са бозайници.*

Могат ли хората да живеят под водата? В предаването “Въпроси от науката” екипът на Da Vinci Learning изследва възможността да живеем, работим и играем под водата като рибите или като нашите братовчеди – морските бозайници! Андрю изпробва възможностите си в игра на подводен хокей, като заменя кънките си за чифт перки и шнорхел. Той установява, че да играеш сериозно не е толкова лесно, колкото изглежда, ако не можеш да дишаш. Наистина под водата има кислород, но от него няма полза, ако нямаш хриле! Пола подхожда по-методично към въпроса. Тя изследва свободното гмуркане. Конкурентите й се спускат на стотици фута дълбочина само с един дъх. Дамата научава за рефлекса на гмуркане при бозайниците – естествена реакция на тялото ни при потапяне във вода. Какво е биомимикрия? Това също ще научите от Андрю и Пола.**

Стана ли ви интересно какво се крие в света на водата? Има ли тя памет? Как са свързани хората с водата? Заплашена ли е архитектурата от водната стихия? За това ще ви разкажем утре в “Забавната наука”!

* Любопитната информация открихме в книгата “100 интересни неща за… океаните”, изд. ФЮТ.

** Интересни предавания, посветени на водата, ще откриете на 21 и 22 март 2015 г. по телевизия Da Vinci Learning. Програмната схема ще откриете тук