Световният ден на водата – на фокус в „Забавната наука“ (част 1)

Водата е едно от най-ценните вещества на планетата Земя. Тя се съдържа във всеки жив организъм, без нея нямаше да ни има.

Неслучайно Земята носи името Синята планета – 2/3 от земната повърхност са покрити от океаните и моретата.

В опит да ви запознаем с изумителните свойства на водата и с невероятния свят, който тя изгражда, в два поредни дни ще ви разкажем за моретата и океаните, за живота под водата и за някои сериозни водни проблеми, пред които е изправено човечеството. География, химия, история, биология, архитектура – нека видим науката от забавна гледна точка с помощта на книгите и на образователния телевизионен канал Da Vinci!

Вероятно вече сте научили в училище, че океаните и моретата се разпростират върху огромни площи от земната повърхност, покривайки 2/3 от нея. Сигурно сте чували, че континентите разделят океанската шир на 4 океана: Тихи, Атлантически, Индийски и Северен ледовит. Може и да сте запомнили, че всички океани и морета са свързани помежду си пряко или чрез протоци и заедно образуват Световния океан.

Знаете ли, че някои части на морското дъно са по-дълбоки и от най-високата планина на сушата?

Предполагали ли сте, че едва 3% от водата на Земята е сладка?

Може и да ви звучи невероятно, но океаните наистина са скрили под повърхността си цял свят, непознат за голяма част от хората!

Беше ни интересно да узнаем, че морската вода изглежда в различен цвят (макар да е прозрачна) заради свойството на светлината да се разлага на съставящите я лъчи. Нали сте виждали дъга? Светлината изглежда бяла, но всъщност се състои от разноцветни лъчи. На повърхността на морето светлината се разпада на съставящите я цветове и оцветява морската вода. Как?

Най-горният воден слой поглъща жълтите и червените лъчи и водата изглежда синьо-зелена.

Следващият слой поглъща зелените лъчи и до около 200 м дълбочина водата е наситеносиня.

Сините лъчи проникват най-дълбоко – до 1000 м – и водата там е черно-синя.

Какъв цвят е водата по-надолу? Хмм, там цари пълен мрак!

В подводното царство ще откриете не само интересни природни забележителности, но и изумителни представители на растителния и животински свят!

Коралите например са много интересни животни (точно така, животни!). Те обичат топлите морета и чистата вода, живеят на огромни колонии и с течение на времето образуват коралови рифове. Край бреговете на Австралия ще откриете Големия Бариерен риф, който се вижда дори от Космоса!

Големият бариерен риф, Австралия / Снимка: alicia3690 от Pixabay

Сред коралите живеят много видове риби, които не само са с интересна окраска като рибата клоун или рибата зебра, но притежават сериозни методи за защита. Срещнете ли каменна риба, бягайте! Тя е сред най-отровните екземпляри в морския свят.

Каменна риба / Снимка: SeanMack – Собствена творба, CC BY 2.5

Рибите умеят да живеят съвсем успешно под водата, защото притежават хриле и са студенокръвни. Има обаче и представители на водния свят, които са частично топлокръвни – например белите акули. Тази особеност позволява на мускулите им да са по-силни, но за сметка на това се налага хищниците да хапват повече месо. Б-р-р-р!

Повечето риби снасят яйца, за да оставят поколение (с две думи, хвърлят хайвер). Сред тях има и доста интересни чудаци – например женското морско конче снася яйцата си в специално джобче на корема на мъжкия и така таткото се грижи за раждането на малките морски кончета. Делфините пък раждат своите малки като хората. И макар да живеят във водата, делфините са бозайници.*

Могат ли хората да живеят под водата?

В предаването „Въпроси от науката“ екипът на Da Vinci изследва възможността да живеем, работим и играем под водата като рибите или като нашите братовчеди – морските бозайници! Андрю изпробва възможностите си в игра на подводен хокей, като заменя кънките си за чифт перки и шнорхел. Той установява, че да играеш сериозно не е толкова лесно, колкото изглежда, ако не можеш да дишаш.

Наистина, под водата има кислород, но от него няма полза, ако нямаш хриле! Пола подхожда по-методично към въпроса. Тя изследва свободното гмуркане. Конкурентите й се спускат на стотици фута дълбочина само с един дъх. Дамата научава за рефлекса на гмуркане при бозайниците – естествена реакция на тялото ни при потапяне във вода. Какво е биомимикрия? Това също ще научите от Андрю и Пола.**

Стана ли ви интересно какво се крие в света на водата? Има ли тя памет? Как са свързани хората с водата? Заплашена ли е архитектурата от водната стихия? За това ще ви разкажем утре в „Забавната наука“!

* Любопитната информация открихме в книгата „100 интересни неща за… океаните“, изд. ФЮТ.

** Интересни предавания, посветени на водата, ще откриете на 21 и 22 март 2015 г. по телевизия Da Vinci. Програмната схема ще откриете тук