Световен ден на книгата и авторското право 2014

„Книгите са наши съюзници в разпространението на образование, наука, култура и информация по целия свят“.

Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО

На 23. април честваме световния Ден на книгата и авторското право. С отбелязването му ЮНЕСКО се стреми да насърчи четенето, книгоиздаването и защитата на интелектуалната собственост.

Защо е избрана точно тази дата? 23. април е символична дата за световната литература, бележеща смъртта на Сервантес, Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега, както и е дата на раждането или смъртта на други бележити автори като Морис Дрюон, Владимир Набоков…

Затова през 1995 г. ЮНЕСКО избира днешния ден, за да се отдаде почит на книгите и техните автори, насърчавайки всички и в частност младите хора, да открият удоволствието от четенето и да уважат изключителния принос на онези, способствали за културния и социален прогрес на човечеството.

В България Световният ден на книгата и авторското право 2014 ще бъде отбелязан и с една прекрасна инициатива, вдъхновена от българската Буккросинг общност и сайта „Аз чета“„Пусни книга за свобода“.

Не пропускайте да се включите и вие по един или друг начин в празника, защото книгите си струват! Нека ги пазим, защото те са неизчерпаем източник на богатства. Нека ги обичаме, защото в тях винаги можем да намерим верен приятел. Нека се грижим за тях и за хората, които ги създават с много труд и любов, за да живеем в още по-прекрасен свят!

Честит празник!