Световен ден на книгата и авторското право 2013

„Книгите са наши съюзници в разпространението на образование, наука, култура и информация по целия свят“.

Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО

На 23. април честваме световния Ден на книгата и авторското право. С отбелязването му ЮНЕСКО се стреми да насърчи четенето, книгоиздаването и защитата на интелектуалната собственост.

Защо е избрана точно тази дата? 23. април е символична дата за световната литература, бележеща смъртта на Сервантес, Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега, както и е дата на раждането или смъртта на други бележити автори като Морис Дрюон, Владимир Набоков…

По тази причина през 1995 г. ЮНЕСКО избира днешния ден, за да се отдаде почит на книгите и техните автори, насърчавайки всички и в частност младите хора, да открият удоволствието от четенето и да уважат изключителния принос на онези, способствали за културния и социален прогрес на човечеството.

От 2000 г. насам Световният ден на книгата и авторското право вдъхновява и една друга инициатива, подкрепяна от ЮНЕСКО – изборът на Град – Световна столица на книгата. За 2013 г. изборът пада върху Банкок (Тайланд). Всеки град – носител на престижната титла, се ангажира, чрез свои собствени инициативи, да поддържа импулса на честванията до следващия 23. април. (Източник на информацията: Официален сайт на ЮНЕСКО)

Честит празник на всички, свързани с книгите по един или друг начин! Нека ги пазим, защото те са неизчерпаем източник на богатства. Нека ги обичаме, защото в тях винаги можем да намерим верен приятел. Нека се грижим за тях и за хората, които ги създават с много труд и любов, за да живеем в още по-прекрасен свят!