Светослав Минков

Цар Безсънко, джуджето Тинтирин, захарното момиче, маскираната лисица… Какво е общото между тези приказни герои? Всички те са „рожби” на един човек – българският писател Светослав Минков.

Решихме да ви припомним за него, тъй като днес се навършват 111 години от рождението му. Светослав Минков е роден на 12 февруари 1902 г. в Радомир. Завършва гимназия в София и военно училище в Австрия. След завръщането си в България учи славянска филология в Софийския университет, а после следва една година в Търговско-стопанската академия в Мюнхен. Впоследствие работи като журналист, коректор, редактор, библиотекар. Редактор е във в. „Отечествен фронт“, както и главен редактор и редактор в издателство „Български писател“.

Личността и животът на Светослав Минков са изключително интересни. Смятан е за един от първите български писатели – фантасти и родоначалник на съвременната българска фантастика. Автор е на романи, разкази, пътеписи, очерци и фейлетони.

През 1922 г. със съмишленици създава първото в света издателство, специализирано в издаването на фантастична литература – „Аргус”.

Пътешествията са били негова страст. Пътувал е много, включително из някои по-екзотични държави като Аржентина, Бразилия и Япония. Бил е дори аташе по печата в легацията ни в Токио през 1942-1943 г. Участва и в създаването на Българо-японското дружество за приятелство.

И още един интересен факт – по време на процеса срещу Никола Вапцаров, Минков свидетелства в защита на поета.

Освен всичко това, той създава и над 20 прекрасни приказки за деца. Безспорно е сладкодумен разказвач, който успява да плени детското внимание. Извежда поуките в приказките си майсторски и предава важните житейски уроци без отблъскваща назидателност. Сред най-известните му приказки са „Маскираната лисица”, „Цар Безсънко”, „Захарното момиче”, “Скъперникът и неговата риза„, “Приказка за завистта„, „Сапунени мехури”.

Светослав Минков е оставил ярка следа в детската литература на български и като преводач. Как така? Той превежда на български приказките на Андерсен, приказките на Шехеразада и „Хиляда и една нощ“.

Умира на 22 ноември 1966 г.

 Автор: Лора Филипова