Светът през погледа на „Лупо и Тумба“ (част 1)

Познавам Петя Кокудева като поетеса, добър познавач на детската литература и страстен пътешественик. Нейните стихотворения са любими и на децата, но и на възрастните. Лулу, малките същества и Питанка са намерили своето място в домашните библиотеки, облечени в красивите рисунки на Ромина Беневенти. Онова, което екипът ни искаше да прочете от Петя Кокудева, бяха умозаключенията на Лупо и Тумба, които често споделяха впечатленията си от света през профила на писателката във Фейсбук.

„Лупо и Тумба. Част 1“ (изд. Жанет 45) вече е факт! В книгата, нарисувана отново от италианската художничка Ромина Беневенти, кучето Лупо и енотът Тумба споделят 20 от своите, по детски чисти и мъдри, размишления.

Как чете вятърът? Защо рачетата имат щипки? Как трябва да се обръщаме към дъжда? Отговори на тези и още много въпроси дават двамата герои с помощта на красивите акварели на Ромина и гениалните хрумки на Петя.

Макар да изглеждат простички, разсъжденията на двамата герои ще провокират децата да дадат свои отговори, а възрастните – да се усмихнат тайничко, когато открият още много нюанси в думите на Петя Кокудева, закодирани майсторски в кратките диалози. 

Книгата предлага възможност за разговори у дома, но е и чудесен генератор на вдъхновение за учителите от предучилищни групи и начален курс. Тогава, когато децата започват да влизат в рамките на порастването и да говорят претенциозно, „Лупо и Тумба“ ще им дойде като свеж полъх, който да разбуди детския ум и да стимулира мисълта – безценно занимание, ако искаме да отглеждаме творци.

Браво, Петя и Ромина! И благодаря!

Автор: Вал Стоева