Strega Ragazze e Ragazzi или как италианските деца избират своята любима книга

Докато гласуването за наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“ 2017 е в разгара си, а екипът ни с нетърпение очаква да отпътува за тазгодишния Международен панаир на детската книга в Болоня от 3 до 6 април, решихме да ви разкажем за италианската литературна награда Strega Ragazze e Ragazzi. Книгите победители се обявяват именно по време на панаира в Болоня, а кои заглавия да бъдат отличени определят италианските деца.

Наградата за детска литература Strega Ragazze e Ragazzi се присъжда в Италия от 2016 година. Учредена е от Панаира на детската книга в Болоня, фондацията Maria and Goffredo Bellonci в партньорство с фирмата Strega Alberti Benevento и Centro per il libro e la lettura (Центъра за книги и четене) с подкрепата на BPER Banca and Unindustria Bologna.

Историята на най-престижната италианска литературна награда Strega започва през 1944 г., когато Мария и Гофредо Белончи основават литературен салон в дома си в Рим, на който присъстват много от най-видните фигури от италианския културен живот: писатели, художници и интелектуалци. През 1947 г. сем. Белончи решават да учредят заедно с фирмата-производител на ликьорите Strega литературна награда, като победителят се избира от техните „неделни гости“. Дейността на сем. Белончи по промотирането на Наградата Strega има съществен принос за завръщането на „нормалността“ в културния живот на Италия след края на Втората световна война. След смъртта на Мария Белончи през 1986 г. е основана фондация Maria and Goffredo Bellonci, която поема администрирането на наградата. Понастоящем журито има 400 члена от италианския културен елит, които все още са известни под името „неделни гости“ .

Детската литературна награда Strega Ragazze e Ragazzi цели да полуляризира четенето сред младото поколение. Учредена 70 години след Наградата Strega, тя дава възможност на децата да четат, обсъждат и оценяват книги, създадени специално за тях. Заедно те представляват огромно демократично жури по подобие на „неделните гости“ на сем. Белончи. Младите читатели са разпределени в две възрастови групи: от 6 до 10 години и от 11 до 15 години. Победителите се избират от жури, съставено изцяло от ученици от 60 основни и средни училища в цяла Италия (и няколко в чужбина), определени от Центъра за книги и четене. Според регламента могат да се състезават книги от италиански и чужди автори, като първоначалният подбор на номинираните заглавия се прави от селекционна комисия. Комисията свежда избора до 5 книги в категория, от които учениците избират по един победител.

Миналата година са номинирани общо 55 заглавия, от които 24 в първата и 31 във втората възрастова група, като сред петимата финалисти в по-малката възрастова група присъстват любимите ни „Малкия Никола“ на Семпе и Госини и „Вафлено сърце“ от Мария Пар. Победителите са съответно “Salta, Bart!” (Скачай, Барт!) от Сузана Тамаро в категорията 6+ и “Fuori fuoco” (Извън фокус) от Киара Карминати в категорията 11+.

В тазгодишното издание на Strega Ragazze e Ragazzi първоначално номинираните заглавия са 88 – 43 в категорията 6+ и 45 от 11+. Сред тазгодишните номинации с радост открихме книжка, илюстрирана от Ромина Беневенти (L’ingrediente segreto от Rosa Tiziana Bruno), както и италиански издания на „Туне Глимердал“ на Мария Пар и „Близнаците Тапър“ от Джеф Родки. Победителите ще бъдат обявени на 5 април в рамките на Панаира на детската книга в Болоня, а екипът ни ще ви информира за тях, както и за най-интересните събития, срещи, дискусии и работилници на форума.

По думите на бившия президент на Панаира Дучо Кампаньоли, поставянето на детските книги „в сърцето“ на най-важната литературна награда в Италия е най-добрия начин да се подкрепи огромната отдаденост на писателите, илюстраторите, издателите и преводачите на детски книги.

Материала подготвиха: Яна Кръстева и Владимир Аргиров