Страшни смешки, смешни страшки

Ако сте попаднали на ревюто за „Приключения опасни със герои сладкогласни“, трябва да сте наясно с едно: страшни почитатели сме на творчеството на Недялко Йорданов! Приключенията му в рими са толкова забавни, че ще накарат и най-сериозните възрастни да се засмеят, а какво остава за едно дете…

И все пак, решени да направим сравнение, взехме важно решение и прочетохме без колебание друго негово произведение. „Страшни смешки, смешни страшки“ за герои със опашки и за късата поличка Лили, дядовата внучка.

Видяхме заека Стоянчо, градинарстващ в свойто ранчо и опасния вълк Коста с променен нрав до кости. Тръгнали на Балканиада да печелят те награда, но съдбата раздели ги и една хитруша-риба. Заекът попадна в плен, а Вълкът бе съкрушен. Седна той да плаче горко, но го хвана дядо Борко… А пък той е строг пазач, на престъпници палач.

И тук не липсват хулигани – туй са тримата глигани Ганчо, Хули, Хулиганчо, хванали във плен Стоянчо. Заешко месце обичат, но не знаят те да сричат и са глупави ужасно, затова ни беше ясно, че със дружните усилия на Лили, дядо й и Коста, смелият земевладелец ще копае свойто зеле.

В най-общи линии, книжката разказва забавната история на зайчето и вълка, сдобрени от изкуството и решени да победят в Балканиадата. Капаните, заложени им от нечестните глигани и отвличането на Стоянчо единствено показват, че сговорна дружина е способна на невероятни успехи и няма лошотия, която да победи доброто.

Ако търсите оптимистично, весело и приятно четиво, пълно с песнички и римувани приказки, „Страшни смешки, смешни страшки“ е много подходящ избор.

Автор: Вал Стоева