Страшни книги за деца: „Приключенията на барон Мюнхаузен“

Ще ви разкажа за едно от произведенията в летния списък на Карин – доста страшна книга, която меко казано ме потресе! Какво прави страшна книга в ученически списък? И аз това се чудя, но откакто се помня, „Приключенията на барон Мюнхаузен“ от Рудолф Ерих Распе винаги присъства в този задължителен лист.

С чиста съвест поставям произведението в категорията „страшни книги“.  И изпитвам угризения на съвестта, че детето ми я прочете през лятото. Защото може и да съм голям почитател на летните списъци*, но определено смятам, че те трябва да се пообновят.

„Приключенията на барон Мюнхаузен“ е едно от най-популярните произведения на немската литература от ХVІІІ век. В него се разказва за приключенията на един доста смахнат по нашите стандарти герой, който непрекъснато е в движение – на път, на лов, на война… Няма нищо лошо, разбира се, стига да не се описват с такива подробни детайли някои от ужасните му дела. Моля да ме извинят всички, които са почитатели на барона, но лично на мен не ми хареса кървавият привкус в книжката. Това, че разпорил лисицата, за да излезе сама от кожата си, или пък как вълкът изял вътрешностите на коня и се вмъкнал вътре, изобщо не ми се нрави. И ако преди 2 – 3 века подобни истории са се считали за геройство, в днешно време звучат доста кръвожадно. Да се радва баронът, че не е жив, защото ако го погнат природозащитниците, не знам къде ще се скрие…

Карин реши, че трябва да ми запише видеоревю за книгата. Ако я слушате, ще решите, че приключенията са страхотни и изключително забавни. Истината е, че според мен е запомнила само онова, първото пътешествие на барона, в което завръзва коня си на камбанарията на църквата. То, честно казано, и аз само него помня от предишното си четене преди 20-тина години. Вижте мнението на Карин и имайте едно наум, че го записахме преди да съм си припомнила книжката, за да я провокирам с въпроси:

До когото трябва да послужи:

Дами и господа, които пишете учебната програма и съставяте летни списъци, моля да вземете под внимание няколко фактора:  днешните деца не са това, което бяхме ние. Те имат друг светоглед, живеят в друг свят. Помислете как подобно насилие, дори и класика на немската литература, влияе върху крехката детска психика. И вземете най-накрая да помислите за нови списъци с книжки за лятото. Няма как да пробутвате едни и същи неща от 40 години насам. Не става! Затова децата ще намразят четенето. Всичко зависи от нас, родителите. Но и вашият принос не е без значение, да знаете!

* Според различни психологически изследвания, не е хубаво да оставяме децата да не правят нищо, свързано с училище, през лятото. Съдейки по моето дете, преходът от ваканция към училищни занимания и натоварването с домашни не е проблем, ако системно през лятото малчуганът изпълнява някакви задачки – да прочете малко от дадена книжка, да реши 2-3 задачи. Не сте съгласни? Това е ваше право на избор. Само си помислете обаче как се чувствате след двуседмичен отпуск, когато се върнете на работа и трябва да се хвърлите с главата надолу в работния водовъртеж. Гадно, нали? А защо си мислите, че на децата им е по-лесно?

[club]