Столична библиотека – годишни награди в полето на детската литература

Най-старата културна институция в София и най-голямата публична библиотека в страната връчва своите осми годишни награди. Техни носители са писателите, чиито книги са предизвикали най-голям интерес, читателите, които са били най-активни и медиите, представяли най-атрактивно кампаниите на Столична библиотека в предходната календарна година.

Днес читателската аудитория на СБ наброява 81 хиляди души. През 2022 г. тя се е увеличила с 18 600 (или с 3 600 повече, отколкото през 2021 г.). Заетите от софиянци книги са рекордните 530 000, а посещенията за ден достигат 1400.

Ръст има и в процента млади хора (до 28 г.), използващи библиотеката – към края на 2022 г. те наброяват 63% от всички читатели (срещу 55% през 2021 г.).

Подобни резултати са невероятен успех на фона на Националното проучване за четенето, проведено от Асоциация „Българска книга“ и „Алфа Рисърч“. Те носят надежда, че все повече малки и големи читатели ще се обръщат към библиотеките като към места за отмора, творчество и забавление.

Един от успешните ходове на Столична библиотека в посока достъпността на книгите е откриването на филиал в район „Овча купел“ (трета нова локация за последните 6 години). За подобряване на инфраструктурата допринася ремонтът на голямата зала в Детския център и библиотечните пространства в секторите за художествена и нехудожествена литература. През 2022 г. е открита допълнителна зона за четене, учене, работа и почивка, както и музейна зала „Личната библиотека на Симеон Радев“, част от бъдещия литературен комплекс „Бележити българи“.

През изминалата година Столична библиотека обогатява фонда си с близо 21 000 нови заглавия, четвърт от които – на български класици и съвременни автори.

В последната категория попадат и най-харесваните детски писатели според електронните каталози на библиотеката. Най-четен автор на детска литература за 2022 г.* е създателката на феята Ванилия Катя Антонова, а нейни подгласници са Цвета Брестничка („Небивалици с буквите от А до Я“, „Истории с крачета“, серията „Във вълшебната гора“) и Слави Стоев („Играчките на Моника“, „Сбогом, Страшен чехъл!“, поредицата „Лиско Лис и приятели“).

Сред най-заеманите детски книги са и тези на Мая Дългъчева, Магдалена Такачова, Николай Пенчев, Милен Хальов, Петя Кокудева, Петя Александрова, Юлия Спиридонова.

Наградите за най-активни читатели също ще бъдат присъдени на няколко души:

Станимира Дойчинова (за Читател на годината),
Виктор Попов, 8 год. (за Читател на годината до 14-годишна възраст),
Александра Петрова, 18 год. (за Читател на годината до 18-годишна възраст),

както и на едно цяло семейство, в което книгите са на почит – сем. Добреви.

Призове ще получат и следните медии:
 bTV – предаването „Тази сутрин“,
 БНТ Новини,
 Нова телевизия,
 БНР София

и журналистката Силвия Недкова („Площад Славейков“).

Церемонията по връчването на осмите годишни награди ще се състои на 17. януари (вторник) от 12:00 ч. на третия етаж на библиотеката.


* Цялата статистика на Столична библиотека и имената на наградените автори от останалите категории можете да откриете тук.