Столичен куклен театър представя ново заглавие на „Панаир на куклите“

“Хуан Дариен – момчето тигър” по приказка на Орасио Кирога е най-новото заглавие в репертоара на Столичен куклен театър, което ще бъде представено по време на Международния фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите“. Премиерата на спектакъла, посветен на 70 годишнината от създаването на театъра, ще бъде на 18 септември (неделя) от 19.00 ч. в салона на ул. „Гурко“ 14.

“Хуан Дариен – момчето тигър” е спектакъл за любовта, която може да промени света и да го направи по-съвършен, за разлика от омразата, която само разрушава. Безграничната любов на една майка превръща едно тигърче в човек, а омразата на хората го преобразява отново в див звяр. Зрителят остава с въпроса – дали понякога хората не са по-жестоки от животните, които се борят за оцеляване?

“Ще видите едно атрактивно представление, изградено на контрасти, в което се съчетават кукли, маски, анимация на предмета. Ритуалите са съществен елемент от представлението. В спектакъла всеки от актьорите е всичко – разказва, коментира, играе с кукли, танцува, свири на музикални инструменти – с много красота и отдаденост, с прости средства и голямо майсторство“, споделя режисьорката Катя Петрова.

Деветото издание на Международния фестивал за уличен и куклен театър „Панаир на куклите“ ще се проведе в София от 16 до 22 септември и тази година включва 11 трупи от България и 14 от Европа и САЩ. Богатата и разнообразна програма включва 40 представления за деца и възрастни, улични музиканти и артисти и за първи път в България – цирково вариететно шоу. Фестивалът се организира от Столичен куклен театър и Столична община с подкрепата на Министерство на културата, АКТ-УНИМА България и Съюз на артистите в България.