Започнаха летните занимания за деца в русенската библиотека

Летните занимания за деца в РБ „Любен Каравелов – Русе вече започнаха с „Академия за малчугани“ и „По пътя на изкуството – от Дега до Пикасо“„Академия за малчугани“ по проект „Търсачи на знание“ стартира от 4 юни и включва два уъркшопа: „Малък съм, но знам…“, насочен към повишаване на здравната и научната култура на децата, и „Къде растат парите?“ – за придобиване на основна финансова грамотност. 

От библиотеката се похвалиха, че още през месец май всички групи за академията са били запълнени.

„Повече от 100 деца заявиха желание за участие и са включени в предстоящите обучения през месеците юни и юли. Участниците в първото ателие се опознаха помежду си с помощта на психолога Венета Венкова и преминаха към теми, насочени за повишаване степента на знания на децата в областта на грижата за физическото и психическо здраве.“, разказват библиотекарите.

Проект„Търсачи на знание“ се осъществява по програма „Знание и растеж“ и се финансира от Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“. Партньори са БМЧК и Сдружение „Културни пространства“.

В следобедните часове децата участват в ателие „По пътя на изкуството – от Дега до Пикасо“, водено от културолога Албена Симеонова. То включва история на изкуството за деца и творческо ателие, в които малчуганите се запознават с основни течения в съвременното изкуство, как и кога са възникнали, научават за живота и творчеството на известни художници. По време на всяко занимание децата експериментират върху зададена тема и създават свой личен шедьовър, докато рисуват.