Старт в четенето за най-малките в Столична библиотека с обновена стая от IKEA

Утре, 24.09.2013 г., точно в 11:00 часа Детско-юношеският отдел на Столична библиотека ще отвори вратите към най-новата си вълшебна стая за насърчаване на четенето сред малчуганите – стаята за ранно детско развитие за „читателите“ от 0 до 5 г. Целта е младите семейства да бъдат привлечени да прекарват част от свободното си време в библиотеката, да бъдат запознати със съвременните тенденции за ранно личностно развитие и с изключителната роля на четенето в него. Интериорът на новата стая пък е вдъхновен и осъществен с помощта на ИКЕА.

Освен чудесния замисъл в привличане на младите родители и децата им в библиотеката, в стаята за ранно детско развитие ще се приложи и немският опит от програмата „Старт в четенето – три крайъгълни камъка на четенето”. Самата система, разработена след множество изследвания върху грамотността и умението за четене (а и за справяне с житейските ситуации) сред германчетата, цели да превърне днешните бебешори в стабилни и образовани възрастни чрез вплитането на подходящи книжки и техники на четене в игрите.

Развитието на личността през целия живот се посочва от Европейския съюз като начин по-лесно да се справим със сложната социална и икономическа обстановка днес. Четенето и разбирането на информацията играят все по-значима роля в това развитие, а библиотеките се превръщат в стратегическо място за изпълнение на тези задачи и на новите културни политики. В унисон с новите тенденции, изграждането на детски кът за ранно развитие в една от най- големите обществени библиотеки в страната – Столична библиотека (пл. Славейков 4А, София), ще даде старт на този дълготраен проект за стимулиране на детското четене, който с времето може да се превърне в културен процес за столичани и пример за останалите библиотеки в България.

Не пропускайте откриването на специалната стая за ранно детско развитие в Столична библиотека: 24.09.2013 г., 11:00 часа!