Стани нинджа, създавай с код

„Създавай с код: Направи свой уебсайт“ (изд. Егмонт) на Клайд Хатър е последната книга, с която ще ви запознаем в Дни на книгите за програмиране за деца. Тя представлява наръчник за създаване на собствен сайт и е издадена от CoderDojo Foundation. CoderDojo е мрежа от клубове за програмиране по цял свят, която предлага безплатни курсове за деца и младежи. Инициативата е известна и в България и повече за нея можете да научите на www.coderdojobulgaria.com.

Ако в близост до вас обаче няма доджо, а силно се интересувате от програмиране, не се отчайвайте! Можете да си направите свое минидоджо. Необходимите съставка са приятели, компютър и този наръчник, с чиято помощ да си направите сайт.

В „Създавай с код: Направи свой уебсайт“ ще откриете подробни и лесни за следване стъпки как да създадете свой сайт (на вашето новосъздадено минидоджо, на групата, в която свирите или за някое от другите си хобита Smile) с помощта на HTML, CSS и Javascript. Изпълнението на проекта започва със създаване на карта на сайта и продължава със създаването на начална уебстраница, заглавия, параграфи и списъци, добавяне на нови уебстраници, както и добавяне на снимки, видеоклипове и карта. Следва работа по оформлението на сайта, а накрая са инструкциите за свързване на отделните страници, оформление на връзките в менюто и поставянето на сайта в интернет.

Освен подробните инструкции и показания примерен код, наръчникът съдържа много предложения и идеи как да изглежда сайтът и какво да включите в него. В сините кутийки ще намерите думи за запомняне (кратки обяснения на понятия и термини от програмирането), в жълтите – съвети за нинджи, в зелените – къде да откриете още информация онлайн, а червените дават задачи за самостоятелна работа въз основа на вече наученото.

В края на книгата ще откриете удобен речник на използваните в наръчника html елементи, както и супер кратка информация за историята на компютърната революция, чиято цел е да ви вдъхнови да дадете своя принос. Надяваме се с нашите Дни на книгите за програмиране за деца да сме ви убедили, че заниманията с програмиране са полезни и забавни. Ако вече сте се вдъхновили да кодирате, не пропускайте да се включите в конкурса ни за Scratch анимация.

Автор: Лора Филипова