Сссскучно ли ви е? Напротив!

На фона на многото обучителни и поучителни детски книги, 2022 г. ни донесе „Малкият НЕднорог“. А заедно с него – много веселба и смях, защото книгата е от тези, написани изцяло за разтуха и забава. Сигурна съм, че който се е запознал с намусеното, опърничаво и инатливо НЕднорогче, не го е забравил. Време е за поредна среща с малкия сърдитко в „Малкият НЕднорог и СКУКАсъската“ от Марк-Уве Клинг, издадена от „СофтПРЕС“.

Ето ги отново малкият НЕднорог, ДаБеДаБернарът, ЕнКАКВОтът и Нейно Царско НАПРОТИВство – шляят се „наникъде“ и, както обикновено, спорят. Споровете между НЕднорога и Нейно Царско НАПРОТИВство са почти непрестанни и не се нуждаят от особен повод. Но когато ЕнКАКВОтът донася две близалки с различна големина и цвят, двамата вече имат истинска причина за свада. Развеселен от препирните им, ДаБеДаБернарът решава да ги подразни, като изяде близалките сам. Тогава НЕднорогът се обижда и ядосва не на шега и се отделя от групата.

Докато се разхожда сам из приказната гора, среща отегчена до смърт змия, СКУКАсъската. Кой знае защо, НЕднорогът полага изключително старание да я разсее и разведри. Тя обаче отхвърля всяко негово предложение. Идеите му са или твърде бързи, или твърде бавни, или твърде лесни, или твърде трудни, или просто не й допадат. НЕднорогът е искрено изумен – та как е възможно някой да казва само НЕ?!

Накрая той изгубва търпение и се отправя съвсем сам към Вълшебния вулкан, който бълва сняг вместо лава. От върха му пред НЕднорога се разкрива такава гледка, че дори сприхавият мърморко трябва да признае възторга си. Не след дълго към него се присъединяват и приятелите му, вече забравили караницата. С тях е с СКУКАсъската, решила най-сетне да вземе щастието си в свои ръце. Така де, люспи. Все пак всичко завършва благополучно, защото:

„Но, направо не е за вярване, Нейно Царско НАПРОТИВство взе по-малката половина. Защото истинските приятелки постъпват така. Или защото я беше страх, че в противен случай ДаБеДаБернарът наистина ще изяде и двете половини. Накрая всички се качиха на кралската шейна и шеметно се спуснаха надолу.“

„Малкият НЕднорог и СКУКАсъската“ е изключително остроумно изработена, с вложени разгъващи се като змия страници и чудесна панорамна илюстрация. Забавлението е гарантирано и с играта „СКУКАсъска и стълби“ в края на книгата, със смешните диалози, разбърканите имена на животни и включеното детективско занимание. Книгата е развлечение не само за ума, но и за очите, благодарение на изразителния и преднамерено несериозен стил на Астрид Хен. Илюстрациите й могат да подобрят настроението на всеки намусен читател!

Въпреки че „Малкият НЕднорог и СКУКАсъската“ е своеобразна втора част с героите, двете книги разказват различни истории и предварителният прочит на „Малкият НЕднорог“ не е задължителен. Ако пък познавате първата книга, това би внесло допълнителна дълбочина и разбиране на персонажите и родната им Страна на мечтите. Във всеки случай, пригответе се за смях и щедра доза НЕпоучение! А покрай тях и за малко размисли върху приятелството, собствените слабости и отговорността.