Срещи в София, Велинград и Варна поставиха началото на „Писател назаем“

Първите гостуващи писатели по кампанията „Писател назаем“ на сайта „Аз чета“  бяха авторът на поредицата „Ламя ЕООД“ Марин Трошанов и носителката на наградата „Южна пролет“ в категория „Проза“ за 2017 г. Десислава Николова, които имаха вълнуващи срещи с ученици от София, Велинград и Варна.

На 17 октомври Марин Трошанов влезе в час по литература в Първа частна математическа гимназия в София, където с деветокласници обсъждаха връзката между книгите и професионалната реализация. Разговорът засегна книги на Стивън Кинг, Оскар Уайлд и комиксови поредици, а сред дискутираните теми бяха лидерството, мотивацията и нуждата от добро образование.

„За да се развия в професионално отношение, винаги ми е помагало това, което правя всяка вечер след работа – да чета и да пиша. А лидерството е елементът, който свързва четенето и професионалното развитие – истинският лидер трябва да може да разказва истории“, каза той.

Темата на Трошанов е една от най-често заявяваните от учителите и в сряда следобед той гостува с нея в СУ „Св. Климент Охридски“ във Варна.

Ученици от пет класа посрещнаха по същото време в СОУ “Васил Левски“ – Велинград авторката на „Алиса и петък вечер“ Десислава Николова за нейния открит урок на тема „Световната литература и многобройните войни от първата половина на ХХ век“.

Едночасовата лекция включваше акценти за антивоенната литература, феминизма, бийт поколението, зависимостите като тема на книгите от периода и др., като бе обърнато еднакво внимание на произведения и от българската, и от световната литература.

„Допреди двете войни личната драма на фона на военните действия обикновено е водеща в книгите, посветени на темата, докато постепенно погледът на писателите се измества към смисъла от войната изобщо.“, обобщи Николова.

В края на урока всички ученици получиха списък с романи от XX век, свързани с темата за войната. Сред препоръчаните от писателката автори са Вирджиния Улф, Димитър Димов, Ерих Мария Ремарк, Ърнест Хемингуей, Уилям Уортън, Джак Керуак, Халед Хосейни, Маркъс Зюсак и др.

Николова обърна специално внимание на учениците и към живота на Леда Милева и Дора Габе:

„Потърсете информация и за двете и ще видите колко космополитни всъщност са били и колко много интересни факти за тях не се преподават в училище.“

Програмата „Писател назаем“, която бе обявена на връчването на Национална награда „Христо Г. Данов“ през юни, е инициирана от екипа на сайта „Аз чета“ и се реализира с подкрепата на ПроКредит Банк (България) ЕАД и Indeavr. От началото на записванията на 15 септември до този момент са получени близо 100 покани към участващите писатели от училища в цялата страна. Списъка с предстоящи срещи в рамките на програмата можете да видите тук.