Споделено: Магията да си библиотекар

„Библиотекарите са екскурзоводи в света на познанието.“ – Патрик Нес

Пепа Димитрова дълги години работи като учител и обича професията си. Но за назначението си като училищен библиотекар в 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ казва, че това е първата професия, която я е избрала. И всички, които са влизали в нейното царство, препълнено не просто със стелажи с книги, но и с ентусиазирани деца и мадежи, знаят, че това е самата истина. 

Помолихме Пепи да сподели какво според нея значи да бъдеш библиотекар. С особена радост споделяме разказа й:

„Книгата е прозорец към света.“ – казват мъдреците. Какво по-хубаво от една цяла стая с прозорци, обляна от светлина и надежда, и то в самото училище на децата.

Училищните библиотеки са място, където всяко дете може да намери своя личен прозорец. Този, който ще го направи свободно.

Да бъдеш библиотекар не е просто чест, това е огромен дар, това е мисия. Получаваш възможността да бъдеш портал между любопитството и знанието, между детето и мъдростта. Това носи със себе си отговорност. Необходимо е внимание, за да се открият книга и читател. Търсенето на истината не носи тревога, а въодушевление от това, че си част от израстването на една душа.

Това, което прави книгите безценни, е че те не са просто изписани страници. Думите в тях са нечие чувство, облечено в слово. То грабва вниманието, а мисълта отпътува към далечни приключения. Историите са както интересни, така и вдъхновяващи. Децата могат да съпреживяват, четейки за страданията и неволите на героя. Това е магията на словото. Тя е енергия, която се предава от един човек на друг, чрез книгите, а библиотекарят е свързващото звено.

Той е подкрепящият възрастен, на когото можете да се доверите.