Споделено: “Царски пищов. Български писатели”

Приятелите ни от Orange Books винаги успяват да ни изненадат приятно с интересните си идеи. Този път във фокуса им са българските писатели – герои в проекта “Царски пищов”. Ето какво ни разказаха за него Деси и Савина:

Знаем, че вниманието на децата в днешно време е нещо крехко и за да го привлечеш, трябва наистина да поработиш здраво за това. Напоследък все по-често чуваме от наши приятели, които са учители, че учениците не обръщат внимание дори на основните неща в часовете по литература. Съответно – не ги и запомнят и не проявяват голямо желание към задължителната литература. Донякъде е разбираемо.

Децата, а и възрастните, са по-податливи на визуално учене. А ние от Orange Books приемаме жаждата за четене и учене като лична кауза, за която сме готови да се борим. Затова помислихме какво можем да направим. С какво да привлечем вниманието на подрастващите, а и на възрастните? Как да напомним на всички, които са позабравили, че зад най-популярните имена от българската литература се крият цветни и интересни личности, създали страхотни произведения?

“Царски пищов. Български писатели“ е един издателски проект, в който са вложени много любов към българската литература и надеждата, че интересът към българските писатели не е нещо, което има срок на годност. Той представлява тесте от 50 карти с цветни портрети на български писатели от едната страна, а на гърба имат по 3 любопитни факта за тях, както и кратка обща информация за живота и творчеството им.

Всичко е синтезирано, кратко и красиво. Това, което целим, е да покажем добре познатите лица и имена от българската литература, но в нова светлина. И да стискаме палци, че това ще е едно добро начало.

В “Царски пищов. Български писатели“ присъстват 50 имена, основната част от които са от задължителната учебна програма по български език и литература. Всяка една от картите може да бъде използвана като мини царски пищов по обща култура, защото съдържа базови знания за всеки автор плюс три любопитни факта за него.

Идеята за картите, както и тяхното съдържание, е дело изцяло наша – на Савина Николова и Десислава Желева от изд. Orange Books. Художник на портретите е Албена Лимони, а дизайнът на картите и кутията е дело на Kontur Creative.

Да си подскажем колко са готини българските писатели, искате ли?

Вземете от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.

Картите можете да откриете и в сайта на издателството.