Sparkup – нов начин да „четем” на децата си

Този уикенд в онлайн магазина QVC бе представен Sparkup Magical Book Reader, информират от Publishers’Weekly. Лекото пластмасово устройство се закачва към детска книга и я „прочита” на глас. Разработеният в Израел продукт работи на батерии и може да съхранява до 50 аудио варианта на картинни книжки. То предлага високотехнологична алтернатива на е-книгите при малките деца и всеки потребител може да го използва, за да запише книга.

По думите на основателя и главен изпълнителен директор на производителя, Амир Корен, „със Sparkup всеки може да поддържа връзката по време на четенето за лека нощ дори и когато членовете на едно семейство или любимите хора не могат да са заедно физически.”

Sparkup Magical Book Reader разчита на технологията за компютърна визуализация: малка камера сканира страниците и напасва текста и илюстрациите с аудиото. Това му позволява да работи с книга на произволен език и дори заглавия на Брайлова азбука. „Вече четящите деца могат да се упражняват в четенето на глас, а за децата със специални потребности то дава допълнителна помощ и увереност”, допълва Корен.

Гил Хазаз, вицепрезидент по бизнес развитието на Sparkup, уточнява: „Впрягаме високите технологии, за да върнем децата към материалните обекти. Не заменяме родителите. Всичко произлиза от идеята да се съхрани магическият момент на четенето за лека нощ. Устройството се нуждае от физически присъстваща книга.”

Sparkup е частна компания създадена през 2010г. и базирана в Израел. Sparkup Magical Book Reader е първият им продукт, който компанията планира да разпространява чрез големите търговци на дребно от първи септември тази година. По същото време на собствения си сайт Sparkup ще предлага професионалнo прочетени издания за деца от Random House, Scholastic и други издателства.

Лора Филипова