Софийските кинозрители отново гласуват за Наградата на младата публика

Европейската филмова академия и Международният филмов фестивал София Филм Фест отправят покана към младите български зрители да се включат в избора на носителя на Наградата на младата публика на Европейската филмова академия. На 8 май – Филмовия ден на младите зрители – младежи на възраст 12-14 години ще гласуват в 26 европейски държави, включително и в България. Те ще влязат в ролята на жури и ще гласуват за своите фаворити след прожекциите на номинираните филми. Домът на киното в София е мястото, на което ще се прожектират трите номинирани филма. Входът е свободен.

Номинациите са:

Изгубени момичета (Швеция) – сценарист и режисьор Александра-Тереза Кейнинг

 

Госпожица Невъзможна (Франция) – режисьор Емили Делюз, сценаристи Мари Деплешен, Емили Делюз и Лоран Гийо

 

РАУФ (Турция) – режисьори Сонер Джанер, Баръш Кая, сценарист Сонер Джанер

 

Говорителите на журито ще предадат  резултатите от съответната държава на живо чрез видео конферентна връзка към Ерфурт (Германия). Там победителят ще бъде обявен на церемония, предавана пряко на специалния уебсайт yaa.europeanfilmawards.eu, на който има допълнителна информация за номинираните филми и за градовете, участващи в гласуването.

С оглед на настоящата ситуация в Европа и с цел подпомагане на интеграционните процеси, тазгодишното 5-то издание на Наградата на младите зрители на Европейската филмова академия ще включи в журито си и деца-бежанци. Именно в германската столица немски ученици и класове, съставени от деца на бежанци, заедно ще гледат номинираните филми, които след това ще дискутират и оценяват като участници в журито. Това специално събитие е съорганизирано с Берлинската Академия на Изкуствата.

Наградата на младите зрители се организира и връчва от Европейската филмова академия и EFA Productions с подкрепата на немския фонд Mitteldeutsche Medienförderung (MDM).