„Снежната царкиня“ – пиршество за очите

Американската илюстраторка Рут Сандерсън е вече позната на българските читатели с красиво илюстрираните си преразкази на класическите „Пепеляшка“ и „12 танцуващи принцеси“. „Снежната царкиня“ (изд. Софтпрес) е още едно прекрасно допълнение към тази серия.

Сандерсън е избрала руската народна приказка за Снежанка, която, поради универсалната притегателност на темата за преобразяващата любов, често е претворявана и в други форми на изкуството (пиеси, филми, песни), включително в известната опера на Римски-Корсаков.

Снежната царкиня е дъщеря на татко Сняг и мама Пролет. Вълшебната й сила е да предизвиква снежки бури и виелици. Един ден момичето тръгва да опознае света, а при раздялата родителите й отправят предупреждение: „Смъртта не ще те докосне, ако сърцето ти не познава любовта на смъртен мъж.“ Всички знаем какво се случва в приказките след такива думи и тази не прави изключение.

Силата на „Снежната царкиня“ обаче не е в безспорно умелия преразказ, а във въздействащата визуална интерпретация на приказката. Илюстрациите на Сандерсън са поразителни, пищни, пълни с детайли и успяват да извикат у читателя усещането за красотата на зимата и силната любов между Снежната царкиня и Сергей. Близките планове (момичето и неговия любим, момичето и огромния бял мечок) са истинско пиршество за читателския поглед.

„Снежната царкиня“ е от онези книги, които задължително трябва да красят домашната библиотека на детето ви. Да, именно да краси, а не просто да присъства, защото творбата на Сандерсън не само разказва история, а доставя наслада за очите и ума на читателя, независимо от възрастта. А за децата е чудесен помощник в изграждането на добър вкус за илюстрациите в детските книги.

„Снежната царкиня“ е първата илюстрована книга, която избрахме да ви представим по време на Дни на илюстрованите книги от 24. януари до 7. февруари.