Смълчаният читателски клуб подкрепи Фондация „Четене“

На 21. февруари член от семейството на „Детски книги“ – Фондация „Четене“ – получи дарение в размер на 440 лв. от екипа на „Trouble Bakers“. Средствата са събрани по време на първото за годината и 37-о поред издание на Смълчания читателски клуб. По традиция всяка месечна сбирка на четящите столичани се провежда без такса за вход, но с препоръчително дарение в полза на значима кауза. До момента клубът е подкрепил десетки бенефициенти, сред които природозащитни дружества, кризисни центрове, места за образование и култура. В началото на годината организаторите решават да застанат зад мисията на „Четене“, защото, по техни думи:

„Всяко дете заслужава достъп до книги!“

През 2012 г. синът на Гуиневър де ла Мар е едва на 2 години – и никак не обича да спи! Изтощена от бодърстване, майка му не успява да обърне достатъчно внимание на книгите, контактът с които определено й липсва. Тя решава да се включи в читателски клуб, за да поддържа мотивацията си за четене, но открива, че невинаги има времето и желанието да прочете избраното от групата заглавие или да го обсъжда. Затова основава първия Silent Book Club, чиято цел е да събере читателите заедно, без обаче да ги принуждава да излагат впечатленията си. Няколко години по-късно идеята за тих (смълчан) читателски клуб си пробива път и у нас благодарение на Десислава Иванова и Пролет Трифонова – книжните сладкарки на „Trouble Bakers“.

Десислава Иванова (вляво) и Пролет Трифонова. Снимка: сайта на „Trouble Bakers“.

Регламентът за участие в Смълчания читателски клуб е прост – желаещият запазва място със съобщение до организаторите и се присъединява към групата на уреченото място. Следват 1 час мълчаливо четене на книга по избор и 1 час сладки приказки над печива, вдъхновени от избрани заглавия. По-заетите и затворените читатели имат възможност да си тръгнат още след първия час – важно е всеки да се чувства комфортно и споделя толкова, колкото сам прецени. Срещите са подходящи както за възрастни, така и за по-големи деца, а приятното прекарване е гарантирано.

Подготовка за Хелоуин. Снимка: фейсбук страницата на „Trouble Bakers“.

Жестът на „Trouble Bakers“ е напомняне, че успехът на всяко добро намерение зависи от хората, които застават зад него. И че, както казват Деси и Пролет, книжните сърца са големи сърца!

Ако и вие искате да подкрепите дейността на Фондация „Четене“, ето как можете да го направите.