Слушаме откъси от две детски книги в Нощта на литературата

Броени дни остават до най-чаканото вечерно събитие на годината – Европейската нощ на литературата. На 27-и септември (сряда) от 18 ч. до 21 ч. петнадесет български града и едно село се превръщат в сцени на литературни четения. Сред читателските гнезда в столицата е и това на „Детски книги“ в Национален студентски дом. Ще ни откриете в зала „8-ми Декември“ в компанията на книжна находка от изд. „Лабиринт“.

Тазгодишният избор на екипа ни не е подходящ за деца, но е препоръчителен за техните родители. „Всички погубени места“ от Джон Бойн (превод: Надежда Розова) е продължение на разтърсващия роман „Момчето с раираната пижама“. Четец за София ще бъде Темз Арабаджиева, директор PR и маркетинг на издателство „Сиела“. Повече за книгата, автора и преводача ще научите от този линк.

А ето кои бяха книгите, с които ви запознахме от началото на десетилетието насам: 2020-а2021-а, 2022-а.

Акцент в програмата на предстоящата Нощ са двете детски заглавия, подбрани от Финландското посолство и Столична община.

       

-> „Още един ден в музея“ от Зорница Христова и Тодор Петев (изд. „Точица“). Част от читателите имаха възможност да участват в опознавателна обиколка из софийските потайности с книгата в ръка; всички те (и всички останали) ще могат да й се насладят в Къщата на Столична община (ул. „Париж“ №1) през прочита на самата авторка.

-> „Невидимото дете“ от Туве Янсон (изд. „Дамян Яков“). За непосетилите изложбата, посветена на Янсон, прочитът на Моника Цветкова е шанс да опознаят писателката през най-знаковите й герои. Освен в Националната художествена академия (ул. „Шипка“ №1) откъсът ще звучи и в други населени места в страната. Следете сайта на Нощта, за да научите кои са те.

Нощта на литературата е ежегодно събитие, чиято цел е да популяризира съвременните европейски издания по достъпен и интригуващ за читателите начин. В продължение на три часа в различни централни локации (читателски гнезда) биват представени откъси от избрани книги, като всеки се чете многократно през интервал от 15 минути, за да може да бъде изслушан от максимално количество желаещи. Нощта на литературата се организира от посолствата, културните институти и общините в страната, а координатор е фондация „Детски книги“.