Скок в света на мумините

През този Месец на мумините, на който се радвахме заедно, научихте много забавни и интересни неща за тях и тяхната създателка Туве Янсон.

В статията за мумините и превръщането им в легенда ви споменахме за детския тематичен парк посветен на тях. Искате ли да научите повече за атракциите в него? А знаете ли, че има и музей на мумините? Най-добре да ви разкажем…

Паркът, посветен на мумините Moomin World, се намира на остров Кайло близо до финландския град Наантали и лятната резиденция на финландския президент. Атракциите в него са вдъхновени от муминските истории на Туве Янсон, а най-голямата сред тях е синята муминска къща.

Както вече знаете, тя е кръгла, със знаме на върха на покрива и голяма веранда, на която муминското семейство често пие кафе. На посетителите е разрешено да се разходят из петте етажа на къщата, да надникнат в таванската стая на Муминтрол, както и в легендарното мармаладено подземие на мама Муминка. Е, в това подземие и аз бих надникнала с удоволствие и даже бих поостанала!

Децата, а и порасналите почитатели на мумините, могат да посетят и
жълтата къща на хемула, кухнята на мама Муминка (м-м-м!), лодката на татко Мумин и лагера на Снусмумрик, където той всяка пролет опъва палатката си.

Освен това в Moomin World можете да се срещнете и със самите герои от муминските истории. А най-смелите и приключенски настроените гости на парка могат да посетят къщата на Мората и пещерата на хатифнатите. Вие бихте ли го направили? Хм, ако ви се струва прекалено рисковано, винаги можете да посетите някое представление в муминския театър „Ема”.

Запалихте ли се? Кой знае, може би, някой ден…

Другата атракция, която не бива да пропускате при едно посещение на Финландия, е музеят на мумините Moomin Valley. Той се намира в Тампере и по-точно в приземния етаж на градската библиотека. Там могат да се видят оригинални илюстрации на Туве Янсон, триизмерни композиции със сцени от муминските истории и умален модел на муминската къща, висок 2,5 м. Пред входа на музея ще откриете и малката муминска статуя, дело на Туулики Пиетила.

Моделът на муминската къща е направен от Туве Янсон, Туулики Пиетила и Пенти Еистола в края на 70-те години на миналия век. Няколко години тази къща обикаля скандинавските страни, а през 1986 г. е изложена в Музея на изкуството в Тампере. От следващата година заема постоянното си място в Moomin Valley.

Към музея има и магазин, от който могат да се закупят книгите за мумините на най-различни езици, както и предмети свързани с тях. А на всяка картичка изпратена от Moomin Valley, се поставя специална муминска марка.

От миналата неделя (18.11.2012 г.) обаче Moomin Valley не работи, тъй като сградата на градската библиотека е затворена за ремонт, както съобщава Интернет страницата на града. Временно експонатите от музея ще бъдат приютени в Музея на изкуството в Тампере, където от януари ще бъде открита и малка изложба. Изграждането на нов музей Moomin Valley трябва да стане през следващите няколко години, но въпросът за неговото местоположение остава открит.

Очаквайте и последното ни ревю за „Татко Мумин и морето”, а ако сте пропуснали, вижте досегашните ревюта на „Кометата идва“, „Цилиндърът на магьосника“, „Малките тролове и голямото наводнение”, „Мемоарите на татко Мумин”, „Невидимото дете”, „В края на ноември”, „Тайнството на юни” и „Омагьосана зима”.

Не пропускайте да се включите и в специалното Муминско парти на изд. „Дамян Яков“ – на 8.12.2012 г. в НДК (София) от 11 до 13 часа!