„Скъпи, провалих децата” или що е то демократично възпитание

„Скъпи, провалих децата” (изд. Колибри) е от типа книги, към които отчаяните родители се обръщат когато вече не успяват да контролират постъпките на децата си или отношенията им са се влошили до крайност. Точно с такъв пример започва книгата си канадската специалистка по родителските въпроси Алисън Шейфър.

Тя е последовател на подхода на австрийския лекар Алфред Адлер и има богат опит като психотерапевт. С книгата си цели да помогне на родителите да възприемат и практикуват демократичното възпитание. За целта тя описва основните постулати на демократичното възпитание систематизирано и максимално конкретно.

В основата му лежи моделът на четирите „С” (същественост, свързаност, способност, смелост), който дава на родителите инструментариума да разберат мотивите зад поведението на децата. На всяко „С” е посветена по една глава, а след веднъж дадено обяснение на движещите сили, авторката предлага конкретни съвети, с които да реагираме на поканите за някой от т.нар. танци (на вниманието, на властта, на реванша и привидната неспособност). Последната глава представя и най-важния инструмент на демократичното възпитание – семейните събирания.

Всеки родител, който реши да приложи методите на демократичното възпитание, трябва да има предвид, че това предполага първо пренастройване на неговите собствени възгледи и отношение към децата. Шейфър изрично прави това уточнение. В този смисъл книгата не е просто наръчник с вълшебни указания за спешни мерки при всяка възможна ситуация в семейството. Тя ще ви предложи по-скоро прозорец към мотивите зад детското поведение. Справочният характер на „Скъпи, провалих децата” се изразява във възможността бързо да идентифицирате коя своя потребност искат да задоволят децата със съответния танц и едва след това да подберете подходящата реакция от ваша страна.

Съветът на Алисън Шейфър е да не опитвате да се заемате първо с големите проблеми, а да опитате подхода на демократичното възпитание върху дребни, но всекидневни конфликти (например, отказът на детето да си облича пижамата само). Така ще имате време да усетите как работи той, да свикнете да определяте в кой танц се опитва да ви въвлече детето и да си изработите навик за адекватна реакция.

Книгата е написана на много достъпен език, изобилства от конкретни примери и истинско разбиране за трудностите, пред които са изправени родители на днешното време – време когато традиционния метод на възпитание (на наказания и награди) вече не върши работа, а друг все още не го е заместил. Харесах идеята на демократичното възпитание, защото предлага на родителите точно този липсващ алтернативен модел на възпитание, който залага на приемането на децата за равнопоставени членове на семейството, възпитаването на самостоятелност у тях и овластяването им (в определени граници) от най-ранна възраст. В резултат отглеждате едно сътрудничещо, а не покорно, дете, което е адекватно подготвено за живота като възрастен. А не е ли това мечтата на всеки родител?

Алисън Шейфър гостува в България за няколко лекции по въпросите на демократичното възпитание. По време на престоя си у нас тя даде и специално интервю за „Детски книги”, което можете да прочете тук (част 1 и част 2).

Автор: Лора Филипова