Силвър и вампирите

„Нощем бродят и пият кръвчица,
плашат и старци, и малки дечица.

Няма ли стража, те ще се върнат,
но ще избягат, котака щом зърнат.

Защото се знае – вампирът и злото
стават на пепел, щом дойде среброто…“

Ако сте читател на възраст между 9 и 12 години и предпочитате страшнички истории, нямате много възможности да прочетете нещо по вашия вкус от български писател. Всъщност единствената възможност, за която се сещам, е Явор Цанев, който упорито и всеотдайно запълва нишата на хорър романите за деца в българската литература.

Вече прочетох и харесах неговите „Злостории“ (изд. „Горната земя“), а на корицата на новата му детска книга „Силвър и вампирите“ (изд. „Гаяна“) гордо седи сребрист котарак с тигрова окраска, така че беше неизбежно да я зачета.

Лятото на Мая и Алекс не започва добре. Родителите им печелят екскурзия за двама от томбола и децата трябва да отидат при баба си на село, докато тях ги няма. Ваканцията при баба винаги е приятна, но не и когато е вместо дългоочакваната почивка на море.

Децата и сребристият котарак, който са взели от селото предишната година, пристигат в  Броднишко с предчувствие за изпълнени със скука дни и безкрайно похапване от бабините гозби (поне за Мая и Алекс). Опасенията им изглежда се оправдават, когато получават забрана да излизат дори извън двора, защото около селото са се появили вълци. Сюжетът се заплита истински, когато става ясно, че освен вълците, в селото се навъртат и бродници.

Какви същества са бродниците, има ли това нещо общо с името на селото и каква роля може да изиграе един котак със сребриста козина, ще разберете от романа.

„Силвър и вампирите“ е приятно разказана история, която с лекота поддържа интереса на децата без да си служи с прекалено забързано действие или ненужно отблъскващи описания. Книгата е най-подходяща за деца между 10 и 12 години с поносимост към страшни истории и афинитет към котките.

Без всякакво съмнение котаракът Силвър е истинско попадение. Този очарователен персонаж с лекота печели симпатиите на читателите, превръща се в главен герой на романа и дава пример за жертвоготовност, смелост и решителност. Вероятно ще се зарадвате да разберете, че вдъхновението за Силвър Явор Цанев получава от едноименния си домашен любимец – двамата можете да видите на задната корица.

Възрастните също могат да бъдат спокойни – освен силни емоции, книгата предлага и теми за размисъл и поука. Сблъсъкът на Мая и Алекс с бродниците им показва, че в живота решенията често се взимат трудно и понякога раздялата е неизбежна.

P.S. 9-годишната ми дъщеря особено много се забавлява с анимираната котка, която „препуска“ през долния десен ъгъл на всички нечетни страници.:-)

Книгата можете да поръчате от сайта на издателство „Гаяна“.