Шапка за Иван

Иван е жизнерадостно момче на почти десет години, което с нетърпение очаква своя Ден на шапката. Той живее в Шапкоград, където всеки жител носи капела в съответствие с призванието си, а бащата на момчето е самият майстор на шапки.

Може и да изглежда лесна работа, но майсторенето на шапка, която да отразява най-точно характера и способностите на притежателя си, е трудна работа. Бащата на Иван обаче се справя безпогрешно, а синът с нетърпение очаква своята собствена капела.

За нещастие, един ден момчето попада в безкрайно сложна, заплетена и притеснителна ситуация… Много от жителите на Шапкоград, които харесват Иван, искат да му дадат най-перфектната шапка за него… според собствените им виждания. Пекарят Феликс го оборудва с бяла стърчаща готварска сватбено-тортена шапка, мис Анита – с музикално произведение с камбанки, а пожарникарят Бруно – със специална огнеборска шапка. До края на деня си момчето получава толкова много подаръци, че дори го обзема отчаяние.

Има ли решение в подобна ситуация? Разбира се, но само майсторът на шапки може да помогне!

Макс Лукадо е известен със своите притчи и разсъждения, чрез които се опитва да накара хората да бъдат такива, каквито са. Най-ценните неща са най-простичките, а да бъдеш себе си и да търсиш собственото си аз е безценно качество.

В книгата „Шапка за Иван“ авторът поставя тъкмо този въпрос – как да следваш собствените си желания, без да нараняваш другите и дали си струва да живееш чужд живот, пренебрегвайки собственото си призвание. Прекрасните илюстрации на Дейвид Уензел допълват текста на Лукадо и превръщат книгата в безценен помощник по личностно развитие – както на децата, така и на възрастните. Защото да живееш собствения си живот и да играеш себе си е най-трудното начинание, което носи най-голямо удовлетворение и душевен мир.

Автор: Вал Стоева