Северно сияние 2 – историята се заплита още повече

Всички читатели у дома бяхме очаровани от „Северно сияние. Пътуване в долината на йотуните“ на норвежката Малин Фалк и нямахме търпение да прочетем втората част. „Северно сияние. Викингите и оракулът“ (изд. Егмонт) си заслужаваше чакането и не ни разочарова.

Чичото на Соня е разбрал за нейното преминаване в друг свят и идва в долината на йотуните да я открие и да я върне у дома. Планът му не проработва и той попада в плен на тролове.

Соня от своя страна все още прекарва времето си в гората с бандата на Еспен и новата си придобивка – водното конче Искра. Еспен обаче скоро се сблъсква с викинга Ялмар и неговите хора, които са по петите му, насъсквани от магьосницата Варис. Целта на викинга е ясна – да отмъсти на Еспен и да се отръве от езерното чудовище, но историята и мотивите на Варис изобщо не са. В конфликта се намесват нови лица и връзките и взаимоотношенията между тях се усложняват.

В контраст с идиличната обстановка в долината на йотуните, действието става все по-забързано, докато в кулминацията Соня и ученичката на Варис – Лота – се оказват сами в непознатата страна. Финалът отново е с майсторски cliffhanger и Малин Фалк за втори път ни изправя на нокти като читатели и разпалва до крайност желанието да научим какво се случва по-нататък.

„Северно сияние. Викингите и оракулът“ запазва високото ниво от първата част на поредицата. Историята е все така увлекателна, само че започва да придобива по-голяма сложност. Към познайниците ни отпреди се прибавят още викинги от селото на Ялмар, както и загадъчна жена оракул и нейната малка помощница от планинския народ.

Артът е все така въздействащ. Характерната атмосфера – съчетание от природна красота и усещане за надвиснала опасност – е налице. Както и в първата част, въпросите са повече от отговорите, които надявам се ще започнем да получаваме в следващата част от поредицата.

Както и в първата книга, в края са включени няколко скици на авторката, с които читателите могат да видят разработването на фентъзи персонажи и да се упражняват в рисуване.

Книгата е най-подходяща за читатели между 10 и 14 години, и е особено препоръчителна за по-неохотните от тях.

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.