Серия „Първа книжка“ за бебетата

Щом бебето навърши шест месеца, родителите обикновено решават, че е време да се захванат с развитието на ума му и с предаването на първите уроци. Тъкмо тук обаче се появява първата трудност: Откъде да започна? Серията „Първа книжка“ (изд. „Хермес“) прави опит да се превърне в незаменим помощник на родителя в тези важни уроци. В проект „Експериментът“ с бебе Даниел разглеждаме двете книжки редовно и ето какво установихме:

„Цветовете“ представя пред бебето шарената палитра, която го заобикаля. Всяка страница от книжката е запълнена с даден цвят, а по средата ѝ е поставен предмет. Например на страницата с червено е позиционирана червена ябълка и т.н. Под всяка картинка има и надпис, обозначаващ дадения цвят. „Думите“ пък поставя основите на първите думи чрез предметите, познати на мъника. Куче, маса, обувки – всяка думичка е представена чрез изображение и надпис с едър шрифт под него.

Двете книжки са с гланцирани страници, залепени върху мека дебела подложка. Ръбчетата са заоблени и си личи, че са предназначени за многократно мачкане и дъвкане от бебетата. Идеята на една страница да се позиционира едно изображение в голям размер и с надпис под него позволява запаметяването на понятието на подсъзнателно ниво (поне според това, което си спомням от прочетеното за сугестопедичния метод на учене). Единственото, което не ми хареса при книжката „Цветовете“, е нюансът на лилавия цвят. Но това все пак е изключително субективно 🙂

Ето и мнението на Даниел за книжките:

 

Автор: Вал Стоева