Сензационното „Изобретение на Хюго“

Сензационните отзиви, които чух от различни места за „Изобретението на Хюго“, събудиха любопитството ми. Масовата истерия по книгата и множеството награди, които спечели, още повече ме вдъхновиха да я прочета. И не съжалявам за секунда, защото двата часа, прекарани в четене, ме разтовариха, заредиха с вдъхновение и ми показаха, че нищо не е случайно и всеки от нас има своето място в огромната машина на времето. Като малко зъбчато колелце.

Всичко започва на гарата в Париж през 1931 г. Претъпкани перони, блъскащи се хора, колички с багажи… А сред тях откриваме едно малко момче, спотаило купища тайни в главата си. То бърза по тайнствените коридори, за да се скрие в своята наблюдателница при гаровите часовници. Това малко момче е Хюго Кабре.

Той живее в гарата с чичо си, или поне живеел, докато чичото не изчезва безследно. За да не бъде изгонен, малчуганът всеки ден поддържа часовниците на гарата, а в свободното си време…краде играчки от магазинчето на един старец. Но един ден…

Старецът залавя Хюго и взема бележника му, пълен с рисунки на единственото нещо, което вдъхва надежда на момчето – рисунки на баща му, изобразяващи автоматон (машина, която се навива като музикална кутия или играчка и извършва различни дейности). Същият този автоматон става причина бащата на Хюго да загине в пожар през една нощ и отново той вдъхва надежда на момчето, че ако поправи останките, намерени след пожара, ще успее да получи съобщението, оставено от баща на син. Интересното е, че щом вижда рисунките, старецът изпада в ярост и се заканва да унищожи бележника на Хюго Кабре.

На помощ на малкия часовникар се притичва кръщелницата на татко Жорж – Изабел. Тя се опитва да помогне на момчето да си върне скъпоценния бележник, а междувременно го запознава с Етиен и дори го завежда на кино. За нещастие, татко Жорж наистина решава да унищожи бележника. Какво ще прави Хюго с автоматона? Загубено ли е предполагаемото послание от баща му?

За да не развалям удоволствието от четенето на изумителната книга, ще ви кажа само, че зъбчатите колелца се задвижват от ключове-сърца, а изкуството на ранното кино е незабравимо, защото фабрики за мечти винаги ще са необходими! Съдбите на Изабел и Хюго Кабре, на татко Жорж и Етиен се преплитат с историята на автоматона, за да ни нарисуват сто петдесет и осем различни рисунки и да ни напишат двайсет и три хиляди двеста седемдесет и седем думи – „Изобретението на Хюго“.

Книгата е уникална по рода си, защото част от действието е разказ в картини. Илюстрациите, направени с молив, са произведение на изкуството сами по себе си, предаващи в най-малките детайли мислите, чувствата и действията на героите в книгата. Историята на Жорж Мелиес (режисьор от зората на френското кино) и на малкото момче Хюго е толкова приятно пресъздадена в книгата на Брайън Селзник, че бих й дала без колебание още една награда – искрената ми любов и възхищение!

Препоръчвам горещо „Изобретението на Хюго“ както на онези млади читатели, които смятат четенето за скучно и търсят разнообразие в книгите, така и на родителите им, за които комбинацията от рисунки и текст със сигурност ще се превърне в незабравимо изживяване. А на изд. „Милениум“ мога само да благодаря за майсторския превод и отпечатване на книгата.

Повече за автоматоните ще научите на страницата на The Franklin Institute, а ето и трейлър на едноименния филм, номиниран в 11 категории на наградите „Оскар“: 

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.