Седмият Поход на книгите съпътства първия Международен литературен фестивал за деца и младежи

За седми път дните от 2-ри до 23-ти април са отредени за Националната кампания „Походът на книгите“. Официалният старт на тазгодишната кампания ще бъде даден на 2-ри април (понеделник) в 11:00 ч. в Детския отдел на Столична библиотека (пл. „Славейков“ № 4а) с приветствие от домакините Юлия Цинзова, директор на Столична библиотека; Велизара Добрева, Председател на Управителния съвет на АБК и Галя Дянкова, член на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга“, официални лица, както и детските писатели Катя Антонова и Радостина Николова.

През 2018 г. „Походът на книгите“ е с фокус ранното детско четене (от 0 до 7 години) и ще посвети инициативите си на тази тема. Кампанията започва с официалната празнична програма на 2 април – Международен ден на детската книга в Столична библиотека и освен традиционния „Маратон на четенето“ на Българска библиотечно-информационна асоциация в библиотеки и читалища в цялата страна включва и Националния конкурс за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“ 2018 на фондация „Детски книги“, в който българските деца избират своя любима детска книга.

Новост е и информационната кампания „Четем заедно, растем заедно!“ и изготвеният от Вал Стоева и Лора Филипова от фондация „Детски книги“ наръчник за четене в детските градини за родители и учители, който можете да свалите от тук.

В рамките на кампанията ще се проведе и първият, изцяло „детски“ Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи в дните от 18 до 22 април. Всички фестивални събития ще бъдат в Младежки театър „Николай Бинев“ и ще срещнат детската публика с европейски и български писатели, с поети, художници, илюстратори на литература и книги за деца и подрастващи. Събитията са от 10:00 до 19:00, а входът е свободен.

„Походът на книгите“ е част от Културния календар на Столична община за 2018 г. Организатори са Асоциация „Българска книга“ и Българска библиотечно-информационна асоциация. Партньори са Министерство на образованието и науката, Регионално управление на образованието – гр. София, фондация „Детски книги“, Младежки театър „Н. Бинев“, Национален дворец на децата.

Кампанията се  провежда с медийната подкрепа на: azcheta.com, Българска национална телевизия, Литернет, Мама Нинджа, Първите 7, Портал „Култура“, Радио „София“ – БНР, София плейс, Станд.бг, jasmin.bg.