Седемте чудеса на г-н Хакарайнен: забавни уроци по история за малки и големи

Маури Кунас е чудесен финландски илюстратор, който създава хем смешни, хем задълбочени истории за джуджета, викинги и пътешественици. Ако трябва да съм напълно честна, успях да оценя истински чара на работата му и изключително внимателната му подготовка едва след третата книга, издадена на български език – “Дванайсетте дара за Дядо Коледа” (изд. „Дамян Яков“). Това, разбира се, не пречи упорито да  колекционирам всичките му книги заради илюстрациите, в които са скрити купища изненади.

Четвъртата му книга, “Седемте чудеса на г-н Хакарайнен” (изд. “Дамян Яков”) най-накрая ми даде отговор и на въпроса, който ме измъчваше отдавна: “Защо не всичко от този прекрасен илюстратор ти допада?”.

Виновен е читателския тип, който ни кара да подхождаме към книгите със зададена нагласа. Затова част от възрастните търсят разкази, други – романи; едни обичат криминалета, а втори – фентъзи. При детските нестандартни издания нещата стоят другояче – никога не знаеш какво точно да очакваш.

Ако харесвате кратки наситени истории, детайли, фрагменти, вероятно ще се влюбите в “Книга за финландските джуджета” и “Викингите идват!”. И двете заглавия предлагат нестандартния поглед на Маури Кунас към темите, които разглеждат, но без да следват явна обща сюжетна нишка: пълни са с весели случки, които предполагат малко четене и повече лични изследвания, разсъждаване по прочетеното. (Това в никакъв случай не е лошо, напротив! Просто изисква първоначална читателска нагласа.)

На онзи, който обича цялата книга да следва единна линия на повествованието, историите за джуджетата и викингите може отначало да се сторят доста откъслечни и някак недовършени.  Това, разбира се, изобщо не важи за онези, способни да поемат предложения от автора път и да доразвият историите, да ги обогатят, да надградят наученото.

Както се оказва в случая с Кунас, нищо не е каквото изглежда и дори читателите като мен, които по навик търсят цялостна история, ще я открият във всяка една от книгите му, стига да подходят с правилната нагласа. Ето как ми помогна един козел…

Седемте чудеса на г-н Хакарайнен

Г-н Хакарайнен е козел, а освен това е и най-известният сомнамбул в Лапково. Макар да спазва строг ритуал преди заспиване, всяка нощ домашният му любимец Марсу Морското свинче преживява поредната тежка нощ, докато препуска след господаря си.

Магазин „Чудесия“ в градчето празнува своя седми рожден ден и подарява страхотен подарък на седмина късметлии в томбола – пътешествие до седем дестинации по цял свят, избрани от тях. Г-н Хакарайнен няма никакъв спомен да е участвал в томболата, но тъкмо той е първият печеливш. Заедно с г-ца Вейка, учителката Дара Брюквина, системния инженер Токов, съдията Седларов, архитектката Елина Тупурдина и водопроводчика Тръбов заминават на пътешествие по света.

Героите на Маури Кунас пътуват до екзотични места, които се отличават със своята история, архитектура, обичаи. Естествено, сомнамбул като г-н Хакарайнен само би могъл да добави щипка веселие при трупането на информация и знания за подобни локации.

В Египет, след обиколката на пирамидите в Гиза, той се прави на мумия и през нощта препуска към лагер на археолозите. Благодарение на него откриват и огромен обелиск.

В Индия козелът взема флейтата на змиеукротителите и цяла нощ свещените крави мучат, защото искат още джаз.

Край Великата китайска стена г-н Хакарайнен спасява с акробатичните си номера древна ваза и печели медал, макар в будно състояние да има „кашкавалени пръсти“.

В Италия успява да приготви кашмирени спагети за киселия телевизионен готвач, а в Бразилия помага на мис Елвира да се сдобие с рокля за самба карнавала.

На Великденския остров Хакарайнен помага на сърдитите старчета (огромни каменни глави, забележителност на острова) да честитят празника на Пот Подшапка.

Край Ниагарския водопад старците Пъркинс се връщат в нощта на своята сватба, отново благодарение на щуротиите на сомнамбула.

Всяко посещение предлага на читателите фрагмент от историята и културата, които могат да бъдат обсъждани, допълвани и развивани от родител и дете. Забавните случки с г-н Хакарайнен карат децата да се смеят, особено когато схванат какво наистина се е случило. Родителят пък може да използва всеки детайл от рисунките на Кунас, за да разкаже повече за дадена страна и нейните обичаи, постижения.

С 5-годишния Даниел прочетохме книгата в проект “Експериментът” на части:

  • прочитахме разказа за дадена дестинация;
  • после всеки елемент от рисунките на Кунас беше разясняван (мумии, фараони, пирамиди, суеверия, археолози, обелиски, йероглифи и т.н.);
  • накрая отново прочитахме историята.

Реакциите преди обясненията и след тях бяха коренно различни. Когато детето получи информация за контекста, може да вникне и в чувството за хумор на Кунас, но и да оцени сериозната работа, която илюстраторът е вложил в книгите си.

Именно моята лична страст към описаните в „Седемте чудеса на г-н Хакарайнен“ дестинации ми помогна да преодолея повърхностния поглед към предходните му издания и да се настроя подходящо за тяхното изследване.

Книгите на Маури Кунас са великолепен наръчник за любознателния изследовател от всяка възраст. Илюстрациите му са изключително богати и при всяко ново четене гарантират откриване на нови детайли. Подходящи са както за деца над 8 г., така и за възрастни – всеки може да научи по нещо от работата на финландския художник.

Брилянтният превод на български дължим на Росица Цветанова, а книгата можете да намерите с твърди или меки корици с логото на изд. „Дамян Яков“.

Вземете книгите от Ozone.bg с код DK19. 

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.