Джордж и тайният ключ за Вселената

Какво мислите за физиката? На мен определено не ми беше от любимите предмети в училище, никак даже. Заряди, частици, ускорение, маса… брррр!

След толкова години обаче открих колко забавна може да бъде науката чрез детска книжка, разбира се. „Тайният ключ на Джордж за Вселената” от Луси и Стивън Хокинг разкри пред мен един цял нов Космос от звезди, планети, спътници и какво ли още не, но за това след малко.

И така, Стивън Хокинг е английски физик–гений. И не само това, но и превъзходен писател на детски книги (е, поне на тези за Джордж, за другите не знам). Доказал невероятни теории в областта на квантовата механика и космологията, той успява да ги пресъздаде с думи, разбираеми за деца и техните майки, като ни повежда на изумително пътешествие. Нека тръгнем с Джордж!

Джордж е малко момче, чиито родители са супер, та даже и прекалено „зелени”: рециклират всичко, произвеждат си храната, имат си собствен генератор за ток и… последното нещо, което биха желали да видят в къщата си, е компютър. Джордж, от своя страна, болезнено си мечтае тъкмо за такова нещо, въпреки че се радва и на заместителя на компютъра – огромно розово прасе. Самотният и скучен живот на Джордж обаче приключва, когато неговият храненик разбива оградата на съседите. В необитаемата от дълги години къща се е настанил ученият Ерик с дъщеря си Ани и с най-невероятния компютър на света – Космос.

Оттам нататък започва шеметното пътешествие на Джордж в света на науката. С помощта на портала, който компютърът може да отвори в открития Космос, Джордж се вози на комета, научава за планетите от Слънчевата система, успява да спаси Ерик от черна дупка, разгадавайки теорията на лъчението на Хокинг и побеждава гадния си учител.

Много ви разказах, но всъщност все още нищо не знаете. Книгата е уникален наръчник за деца и родители. Освен готините илюстрации почти на всяка страница, в историята са вмъкнати и различни обяснения за появата на звездите, планетите, спътниците и т.н. Има и едни съвсем истински сателитни цветни снимки, представящи чудесата на Космоса. А най-хубавото е, че вече можете да откриете и книгите “Джордж търси съкровища в Космоса” и „Джордж и големият взрив“!

Автор: Вал Стоева

P.S. Ако родителите ви решат да се позабавляват с един от триковете, описани в книгата, разтърквайки цяла вечер линийки в косата си и променяйки траекторията на водната струя, не ги съдете много-много. И те обичат да се забавляват все пак!