Scratch. Програмиране за деца – летящ старт за малки програмисти

17 май е Световен ден на Scratch, а тази година оранжевата котка става на 10 години. Компютърният език, разработен специално за начинаещи програмисти, е лесен и бърз за използване, работи се с готови блокчета с инструкции, ползването му е безплатно (онлайн или офлайн) и има версия на български език. Поради това е чудесен избор за въвеждане на децата в света на програмирането и възбуждане на интереса им да създават свое дигитално съдържание, а да не бъдат пасивни потребители.

Ако се чудите как да запознаете децата си него, „Scratch. Програмиране за деца“ (изд. Софтпрес) е идеалният избор. Авторите Роузи Дикинс, Джонатан Мелмът, Луи Стоуел са разработили наистина лесни уроци за малки програмисти, които плавно и на достъпен език ги запознават що е то програмиране, език за програмиране, алгоритъм, цикли и т.н. Следват инструкции как децата да направят първите си стъпки в Scratch: чрез примери за 11 забавни проекта, последвани от 4 по-сложни игри. Проектите са удобно разделени на кратки, разбираеми и лесни за следване от децата стъпки, а сложността на проектите постепенно нараства.

Всички обяснения в книгата са съпътствани от атрактивна и забавна за децата визуализация, а в малки карета е дадена кратка допълнителна информация за работата в Scratch. Например, зелените карета обясняват ключови идеи на малките програмисти, а сините им предлагат съвети за използването на Scratch.

В края на книгата са събрани полезни съвети как да запазят и споделят своите проекти и е дадено удобно за ползване пълно ръководство за отделните блокчета във всяко меню. За бързи справки можат да използват и включения речник на някои от основните термини.

Няма съмнение, че заслуга за лекотата, с която децата работят с книгата, има и отличният превод на д-р Николина Николова, преподавател в ПЧМГ и докторант във Факултета по математика и информатика на Софийския университет, и Мирослава Николова, преподавател в НПМГ и базов учител към катедра „Обучение по математика и информатика“ във ФМИ.

Като родител, впечатлението ми за книгата е за добре структурирано съдържание, обяснения, съобразени с детските възможности и отличен подбор на примерните проекти и игри за разработване. „Scratch. Програмиране за деца“ е подходяща за деца над 7 години (зависи и от самото дете, разбира се) и е напълно възможно да я използват за самостоятелни занимания. Това се потвърди и от реакциите на 10-годишния ми син, който с часове работеше върху примерите в книгата и честно казано нямаше нужда от съмнителната ми помощ, за да се справи с игрите „Котка и мишка“, „Понг“, създаването на състезателна кола, лабиринт и призрачна анимация.

„Scratch. Програмиране за деца“ е първото издание, което ви представяме в Дни на книгите за програмиране за деца 2017 от 17 до 21 май. Следете сайта за още ревюта, интересни материали и предизвикателства.

Автор: Лора Филипова