Сборникът „(не)Възможното образование“ вече е свободно достъпен онлайн

През февруари тази година (16-25 февруари) Общност за демократично образование за пръв път организира Кинофестивал „(не)Възможното образование“, по време на който бяха показани документални филми на тема образование, които представиха различни подходи и методи в образованието. На 3 юни организаторите представиха и сборник „(не)Възможното образование“.

„Сборникът е естествено продължение на кинофестивала за документални филми за образование „(не)Възможното образование“, който проведохме през февруари 2018 г. Все така смятаме за важно да има налична и достъпна на български информация за разнообразните методи и подходи, които се практикуват в образованието.“, казват на сайта на ОДО.

Сборникът е полезен и интересен за всички хора, които се интересуват от образование (родители, учители, педагогически съветници, директори на училища, преподаватели в университети, студенти в педагогически специалности и социални науки, ученици в горен курс; представители на организации, занимаващи се с образование) и може да бъде свален безплатно от тук. 

В него са включени:

  • събитията – описания на филмите, интересни цитати и допълнителни източници по поставените теми, преведените трейлъри, къде може да се гледат филмите, синтез на дискусиите и кратко описание на работилниците;
  • подходите – подробно разработен материал за всеки от представените подходи: демократично образование, Монтесори метод, валдорфска педагогика, домашно образование и ънскулинг, Сугестопедия, проектно-базирано учене плюс по-кратък материал за „Играта за световен мир“;
  • изложбата – снимките от 10-те образователни пространства, които показаха на практика някои от възможните търсения на образователни и училищни общности в България.

От Общност за демократично образование са добавили и ресурси за самообучение и информация, както и за съществуващи обучителни курсове за малки и големи.