Sapiens, том 2 – още няколко страници от човешката история

Дойде време приключението на хората, наречено „еволюция“, да продължи нататък. Първата част на Sapiens ни разказа за зараждането на човешкия вид, когнитивната революция и сформирането на първите общности. В „Sapiens, история в картинки, том 2“ (издателство Изток-Запад) Ювал Ноа Харари ни повежда през земеделската революция, рязкото повишаване на човешката популация и благополучие.

Я чакайте, щастието и благополучието, всъщност, никога не са били част от сделката! Оказва се, че в процеса на одомашняване на растения и животни, хората намират своеобразна сигурност, установяват се на едно място и влагат усилията си в създаване на по-добро бъдеще. Но така ли се получава наистина? Защото, наред с всичко, губят качество на живот, години на жизненост, както и истинска близост.

С повишаване броя на хората, разрастването на селищата и (в последствие) градовете, става все по-трудно всички тези индивиди да съжителстват и функционират заедно. Зараждат се качества и явления, които днес добре познаваме – завист, желание за власт, алчност, прояви на насилие. С други думи – разделение между хората от всякакъв характер, от имуществен до класов.

„Няколко хиляди години след появата на земеделието се появили грамадни кралства и империи. Нямало достатъчно време, за да еволюира инстинкт за сътрудничество в такива мащаби. …За няколко хиляди години не може да настъпят трайни промени в нашата биология. За разлика от мравките, хората нямат инстинкт за социално сътрудничество.“

Така се изостря нуждата от норми и правила, които да рамкират човешките действия. Написват се първите закони, принципи на търговия и справедливост, системи за присъди и наказания. Все повече се задълбочава вярата във фикции като основен и мощен механизъм за обединяване на различните индивидуалности.

Макар че подзаглавието на комикса е „Основите на цивилизацията“, тук се представя доста различен поглед върху миналото. Не особеностите на отделните цивилизации са на фокус, а именно това, което прави възможно тяхното съществуване като цяло – обединението под възгледи, идеи, цели, религии, ценности. С други думи – фикциите.

„Sapiens, история в картинки, том 2“ е отново с илюстрации от Даниел Касанаве и е ценна именно защото привнася различен подход към историята. Подход, в който не фактологичните събития са важни, а случващото се в човешкото съзнание. Наред с това, обаче, книгата поставя известно ударение и на други фикции от съвременния живот като мъжествеността и женствеността, понятието за пол и социални роли, раси, религии и пр. В тази връзка Ювал Ноа Харари вероятно привнася неволно част от своите убеждения, приемайки ги за факти. Така или иначе, това са изключително важни въпроси, по които може да се дискутира.

И така, стигаме до момента, в който малките общности вече са се обединили в по-големи, а по-големите са се разраснали до държави и икономически съюзи. Каква е следващата стъпка? Естествен ход ли е стремежът към световно единение, преминало през многократни несполучливи опити? Дали унифицирането е неизбежна цел или, въпреки всичко, различията са нормални и необходими? Е, ще почакаме още малко, за да разберем.

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg  или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.