Sapiens – картинно пътешествие през човешката история

Някога чудили ли сте се защо хората сме само един вид? Има много видове мечки, котки, риби, птици, но само един вид човек.

Ако сте се чудили, то тази книга е за вас, защото ще ви даде немалко отговори. Ако пък все още не сте – сега е времето да проявите любопитство, защото „Sapiens: История в картинки“ от Ювал Ноа Харари (изд. „Изток-Запад“) ще ви провокира по изключително забавен начин!

Пристъпих към книгата с умерени очаквания, смятайки, че е добър исторически комикс… А се оказах неподготвена за количеството информация, побрана в малък по обем текст, но с много илюстрации, дело на Даниел Касанаве. 

И макар енциклопедията да е оформена като комикс, не се заблуждавайте, че е предназначена за малки деца или че всичко в нея е силно опростено. Бъдете готови за часове съвместно четене (ако детето е на 9-10 г.) и дискутиране, допълнително проучване и доста размисли.

Може и да звучи като смело начинание, което коства време и усилия, но, уверявам ви, процесът се случва съвсем неусетно. Книгата увлича още от първите страници и ви кара да искате още и още. 

„Sapiens. Том 1“ обхваща периода от 2,5 милиона години пр. н. е. до 16 000 години пр. н. е. – раждането на човечеството. Проследява еволюцията на човешкия вид, направата на първите сечива, първите форми на изкуство, разселването на хомо сапиенс по света.

Наред с това, дава обяснение що е то Когнитивна революция и кое действително ни е помогнало да бъдем, преди и сега, най-умните, креативни, приспособяващи се и опасни животни на планетата.

Книгата не спестява и въздействието на нашия вид върху околната среда, намесата му в хранителните вериги и изчезването на мегафауната.

Комиксът не е подходящ за малки читатели, поне не без сериозната филтрираща и обясняваща намеса от страна на възрастните. Наред с чисто историческите и хронологични събития, се засягат и теми като секса, религиите, вярата във фикции, световната икономика и т.н.

Тези от вас, които са в по-малка или по-голяма степен религиозни, вероятно ще се почувстват засегнати от някои сравнения и идеи. И това е, може би, единствената по-сериозна слабост на книгата – понякога се прокрадва   скептицизъм, облягащ се сам на себе си. Но той не хвърля дълга сянка върху всичко, което „Sapiens“ предоставя, така че четенето си струва. Освен това нещата, които ни смущават, винаги могат да бъдат изговорени с детето.

Най-хубавото в книгата, освен чудесната информация, са множеството междупредметни връзки. А това, признавам, винаги ми е липсвало в училищните уроци. Или, ако мога да цитирам:

“Човешката история, всъщност, е пряко продължение на биологията, химията и физиката. Не можем да разберем събития като Френската революция, докато не разберем как е еволюирал човекът. Хората са животни и всичко, което се случва в историята, се подчинява на физиката, химията и биологията.”

Както вероятно сте забелязали, книгата е том 1 и приключва точно преди главата в историята за Земеделската революция, опитомяването на животни и растения. Дали сделката си е струвала? Какво сме спечелили и какво сме загубили? Лично аз нямам търпение да разбера!

Вземете книгата от Ozone.bg с код DK19

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.