Създават стоп моушън филм за мумините с кадри, заснети през 80-те

Стоп моушън* анимационен филм по оригиналните мумински книги на Туве Янсон ще бъде пуснат във Финландия на 1 декември със заглавието “Moomins and the Winter Wonderland” (Мумините в зимната Страна на чудесата), съобщава moomin.com. За създаването му ще бъде използван вече съществуващ материал, заснет със същата техника през 80-те години на миналия век за копродукция на Jupiter Film и Film Polski.

Новият проект е съвместна продукция на финландската Filmkompaniet и полското анимационно студио Animoon. Сценарият е дело на полски сценаристи, а сюжетът стъпва на случките в книгата „Омагьосана зима“ и разказа „Елхата“, в които Муминтрол внезапно се събужда от зимен сън посред зима.

Освен във Финландия филмът ще бъде показан и в Швеция, Норвегия, Дания, Полша, Франция, Китай и Япония. Сред актьорите, които ще озвучат героите на английски са Стелан Скарсгард (MammaMia!, Добрият Уил Хънтинг), Бил Скарсгард (Пениуайз в новата версия на „То“) и носителката на Оскар Алисия Викандер.

Феновете на симпатичните мумини са в очакване през 2019-а и на семейната телевизионна драма на Gutsy Animations.

Stop motion, буквално преведено, означава „спрете движението“.  Стоп моушън анимацията се прави от серия изображения, в които обектът се придвижва на малки стъпки, всяка от които е индивидуално заснета и съхранена като изображение. След това изображенията се подреждат в последователност и се записват във видео формат. Така се създава илюзията за движение. – определението е взето от блога на г-жа Антоанета Миланова – учител.