Събитията от третия ден на литературния фестивал за деца и младежи

Ето и събитията от третия ден на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи.

Камерна сцена на Младежкия театър ще бъде домакин на:

10:00 Драматично представяне по книгата на Иван Раденков „Котаракът Франт и загадъчният остров“ 

Мултимедиен проект с участието на самия писател и децата в публиката. Заедно ще пресъздадат вълнуващото приключение на котарака Франт и неговите приятели, разказвайки истории за приятелството, любовта и силата на въображението. Присъединява се вокална група „Врабчетата“.
Подходящо за
деца 1-5 клас

11:30 Среща в рими с чичо Ники (писателя Николай Пенчев)
Талантите, събрали се у Чичо Ники, са много – пише, свири, рисува, кара колело и обича сладолед, досущ като всяко дете. И досущ като всяко дете, той обича да е сред децата. Точно заради това Чичо Ники обявява среща на всички малчугани, на която да ги запознае с най-добрия си приятел – страхливото вълче Гошо. На помощ ще дойде и Надето (художничката Надежда Кацарова), без която Гошо нямаше да е това, което е днес. Това неповторимо трио смело ще се впусне в срещи с всякакви горски обитатели, които ловко и безстрашно ще вплете в рими и рисунки. А кои животинчета ще са новите приказни герои, ще определят самите деца.

Срещата с чичо Ники ще води Здрава Каменова, актрисата с увлекателно перо за детски книжки, а откъс от „Приключенията на страхливия вълк Гошо“ ще прочете актьорът Николай Желев.
Подходящо за деца 1-4 клас

13:00 „Знаят ли мотовете какво е мотивация?“ – среща с писателката Радостина Николова
Младата Радостина вече има зад гърба си няколко литературни награди, а историите на невероятните „мотове” се превърнаха в една от най-успешните авторски поредици у нас.
Срещата ще модерира Темз Арабаджиева („Книжно: на по книга, две“), а ще почете от света на мотовете актьорът Юлиян Петров.

Подходящо за деца над 10 години

16:00 Среща с писателя Джузепе Феста (Италия)
За любовта към природата и за любовта между хората, за порастването и за преживяванията, които ни свързват, в един разговор с автора и музиканта, със страстния природолюбител и защитник на животните – Джузепе Феста.
Срещата води Албена Раленкова, редактор на детска литература в издателство „Фют“, превод Крум Георгиев.
Подходящо за деца над 10 години

18:00 Среща с писателката Джос Стърлинг (Великобритания)
Истинското име на Джос Стърлинг е Джулия Голдинг. Родена в Лондон, тя е доктор по английска литатература от университета в Охфорд. Преди да се насочи към писателската кариера, Джулия работи като дипломат. Автор е на повече от 30 романи в най-различни жанрове – исторически, фентъзи, приключенски.  Носител на престижни литературни награди, тя пише и под псевдонима Ив Едуардс.
Срещата води azcheta.com, превод Мария Змийчарова, а откъс от „Скай“ ще прочете актьорът Светослав Добрев.
Подходящо за тийнеджъри

Ето и останалите събития на 20 април:

10:30 Работилница „Как да пишем страхотни истории?“
Потопете се заедно с Юлка (Юлия Спиридонова) в един свят на страхотни истории, създадени от самите вас. Мечтаете  да сте автор? Научете каква е разликата между жанровете, как се пише разказ и къде да си уловите вдъхновение! Демонстрация и упражнение по творческо писане. Само за страхотни смелчаци!
По едноименната книга на Кристофър Едж, превод: Юлия Спиридонова.

Ателие-зона – подходящо за деца 1-4 клас

12:00 Работилница за създаване на думи с Роалд Дал
Писателят Роалд Дал е известен с това, че измисля свои собствени думи. Те са забавни, интересни и улавят вниманието на децата. Идеята на събитието е да ги накара да творят – да създават свои собствени думи по зададена тема.

Ателие-зона – подходящо за деца над 10 години

15:30 Готов ли си за магизоолог?
Ако часовете по Грижа за магическите създания са любимият ти предмет в училище, а „Отглеждане на змейове за удоволствие и печалба“ е настолната ти книга, добре дошъл сред нас! Включи се в магьоснически игри, нарисувай свое собствено фантастично животно, провери знанията си в зверски сложни загадки и се забавлявай вълшебно!

Ателие-зона – без възрастови ограничения

Събитията са с приоритет за организирани групи от учебните заведения, подали заявка за посещение. Безплатни билети за останали свободни места можете да вземете всеки фестивален ден от 18 до 22 април, от 10:00 до 18:30 часа на информационния щанд на фестивала в Младежкия театър (трети етаж) – до половин час преди избраното събитие и до изчерпване.