С „Татко Барба“ всеки ден е специален

В детските книги често бащите остават на заден план – в повечето случаи са на далечно пътешествие или пък единствено размахват пръст в опити да възпитават децата. Факт е, че ролята на татковците при отглеждането на малчугани е истински важна, затова решихме да ви срещнем с литературни герои, които знаят какво е да бъдеш баща. В Седмица на бащата 2017 ще ви разказваме тъкмо за такива книги, а началото ще постави Татко Барба.

„Татко Барба“ на Анет Тизон и Талас Тейлър (изд. „ФЮТ“) разказва как се появява героят, превърнал се в любимец на поколения деца. Розовият крушоподобен гигант пониква в градината на Франсоа и семейството му.

Макар и симпатичен, Татко Барба притеснява твърде много родителите на момчето и затова се озовава в зоопарка. Зоопаркът никак не е приятно място.

Дали от тъга или от скука, Татко Барба открива способността да променя формата си и всичко става различно.

Възрастните никога нищо не разбират. Те държат на строгите си правила и директорът на зоопарка изпраща Татко Барба на улицата, защото не си стои в клетката.

Горкият той – никой не го иска, никъде няма място за него…

Когато обаче героят спасява хора от горяща сграда и залавя опасен леопард, избягал от клетката си, ситуацията се променя. Превърнал се в значима личност, той се връща в къщата на Франсоа и на никого не му хрумва да го гони. 

Хубаво, обаче как може един татко да е татко без жена и деца? Няма как. Това установява и лекарят, при когото завеждат тежко болния Татко Барба.

Тази среща се случва в книгата „Пътешествието на Татко Барба“ (изд. „ФЮТ“) и проследява търсенето на Мама Барба като единствен лек за самотата.

Мама Барба не се среща под път и над път. Татко Барба, Франсоа и Клодин се отправят на дълго пътешествие, за да я открият. Следите и съветите на различни хора ги изпращат в Лондон, Индия, Ню Йорк и дори в Космоса.

Разгневени полицаи, счупени влакови релси и корабокрушения са част от пречките, които героите преодоляват.

За съжаление, Мама Барба я няма нито в полето с марули, нито сред странните същества на други планети. Тъкмо когато Татко Барба се завръща у дома и е готов да прекрати търсенето на желаната половинка, в градината пониква… Мама Барба. 

Двамата се влюбват. През пролетта заравят в градината своите яйца и чакат няколко седмици.

А после? После Татко Барба заема своята роля на най-добрия и търпелив баща на седем малки барбарончета!

Книгите „Татко Барба“ и „Пътешествието на Татко Барба“ разказват по приятен и красив начин как се появяват бебетата и как постепенно всеки възрастен се влюбва и създава семейство. С помощта на изчистените илюстрации Тизон и Тейлър представят пред най-малките слушатели целия процес по порастването – от раждането до създаването на нов живот. Търсенията на Татко Барба загатват, че никак не е лесно да откриеш сродна душа. Но пък щастието да намериш своята половинка може да се увенчае с огромно щастие – създаването на деца.

Не знам дали ще залитнете в библейска посока и ще сравните Татко Барба с Адам, или пък ще предпочетете да обсъдите с децата си въпросите на истинската любов и появата на бебетата. Едно е важно: ролята на бащата при отглеждане и възпитание на децата е значителна. Никой не казва, че е лесно да бъдеш баща, но с помощта на Татко Барба всеки родител може да открие доста интересни идеи как да се справя добре с тази роля.

Книгите за барбароните са част от проект „Експериментът“ и с 3-годишния Дàниел ги четем с огромно удоволствие. Опростените илюстрации му помагат да възприеме информацията лесно и провокират множество въпроси: Защо барбароните поникват в градината? Защо бебетата са седем? Защо Татко Барба търси Мама Барба толкова? и още куп „Защо?“, на които заедно ттърсим отговора.

Още книги за барбароните: „Училището на барбароните“, „Барбароните. На лов за перли“.

Автор: Вал Стоева