С ножица в ръка, с песен на уста

Ако кроите планове за седмицата, но сметките ви все не излизат, ако сте вързани на възел, а понеделникът тепърва предстои, вие имате спешна нужда от ножица. Добрата новина е, че „Ножицата“, лъсната и наточена, ще ви очаква в парка пред НДК. На 29. май от 18:30 ч. тя ще танцува на Детския литературен фестивал в ръцете на двама опитни терзии – писателката Юлия Спиридонова и илюстратора Дамян Дамянов.

Но какво е една ножица без неща за рязане? Няма и да узнаете, защото „Ножицата“ ще заиграе по самата тъкан на вашето въображение. Ще направи дълъг срез през времето, през един топ вълнуващи истории. И ще помогне на присъстващите да си ушият комикс по мярка.

ножица, Юлка, Юлия Спиридонова, Дамян Дамянов, литературен фестивал

От Древните египтяни и ренесансовите изобретатели през чумите и войните, та чак до въздългите крачоли на едно съвременно момче – ножицата пътува, трупа мъдрост и има много за споделяне. А вие заберете децата и извървете дългия път на този ключ към родовата памет, свидетел на значимите събития и инструмент на необузданата фантазия.

– – –

Юлия Спиридонова-Юлка е родена в равното софийско поле, но живее в земите на Шекспир и Толкин. Разказва сериозно и вещо за жабчета, щурци и детективи, има уши на шпионин, мечти за далечни плавания и владее тийнейджърски. Увлекателните й книги са неколкократно номинирани за най-престижната детскокнижна награда – „Астрид Линдгрен“.

Дамян Дамянов е умел илюстратор, взискателен преподавател и истински визионер. Знае на какво приличат буквите, как се рисуват овце и кога книгите са „във форма“ (при това най-добрата възможна). Той също обича да броди из моретата, но с четка (или ножица) в ръка.

Илюстрация и визия: Дамян Дамянов