С книги в първи клас

Неусетно лятото се изнизва и безкрайните мързеливи дни са към своя край. А това значи и още нещо – начало на учебната година. За някои деца това е поредното начало на поредната учебна година. Но за първокласниците е едно ново приключение! Непознатото училище, децата, учителката и голямата раница могат да бъдат както източник на голямо вълнение, така и повод за тревога. Затова ви предлагаме няколко книжни заглавия, с които училището да стане по-близко и примамливо!

„Малкото паяче отвратко. Да поиграем на училище“ от Диана Амфт, изд. „Емас“

Паячето Отвратко се чуди какво ли е да ходиш на училище. Какво означава „математика“, а „писане“? И колко ли е трудно да се научат толкова много букви и заврънтулки? Затова паячето решава да поиграе на училище заедно с най-добрите си приятели. В играта се включват и възрастните, за да покажат на малчуганите, че училището съвсем не е страшно, а дори може да бъде забавно!

„Франклин тръгва на училище“ от Полет Буржоа и Бренда Кларк, изд. „Фют“

Утре е първият учебен ден на Франклин и той е толкова притеснен! От вълнение се събужда много рано и не може да изяде и хапка от закуската. Когато най-сетне отива до училищния автобус, вижда какво оживление цари там. Всичките му приятели също са в трепетно очакване, но…някои вече могат да четат, а други познават цифрите. Костенурчето вече не е толкова сигурно, че иска да отиде на училище, защото не умее нито да чете, нито да смята. За щастие, търпеливият и благ учител има на какво да научи децата още от първия ден – че всеки е добър в различни неща.

Какво може да прави Франклин?

„Във вълшебната гора: Горското училище“ от Атанас Цанков, изд. „Фют“

Горските животинчета тръгват да училище в хралупата на стария дъб. Нужно е обаче време и търпение, докато разберат, че в училището има правила. Защото за малките палавници всичко е игра, дори и часовете по писане!

Зачетете вълшебната горска поредица още днес.

„Зог“ от Джулия Доналдсън, изд. „Жанет 45“

Не само хората имат нужда да учат. Дори приказните същества трябва да овладеят много умения, преди да се впуснат във вълшебните си светове. Елате в училището за млади дракони на мадам Дракон! Не е никак лесно – дракончетата трябва да могат да бълват пламъци, да летят, да смразяват кръвта с ревовете си. А дали най-упоритият от тях, Зог, ще се справи, когато се появи истинска заплаха?

Надникнете в пъстрия свят на Зог през нашите очи.

„Светът на Гого“ от Десислава Йорданова, изд. „Пурко“

За много деца училището може да изглежда плашещо, тъй като техни приятелчета се справят толкова лесно с новите знания, а при тях самите не се получава така. Четенето също може да се окаже препъникамък, който да обезсърчи първокласника. „Светът на Гого“ предлага съвсем различен подход към четенето, а именно – чрез пиктограми. Посредством тях детето лесно може да се научи да чете само и в последствие – да добие нужните кураж и увереност.

Научете повече за книгите с пиктограми на изд. „Пурко“.

„Хари Потър и философският камък“ от Дж. К. Роулинг, изд. „Егмонт“

На вниманието на по-уверените и натрупали опит малки читатели представяме първата част от поредицата за Хари Потър. Макар Хари да не е първокласник, на него му предстои да тръгне в съвсем различно училище – училище за магьосничества и вълшебства! Оказва се, че всичко научено досега не му е от голяма полза. Заедно с него ще срещнете нови приятели, ще разберете как се бъркат отвари, как се лети с метла и как се изричат заклинания!

Придружете Хари в необикновеното училище „Хогуортс“!

Сигурни сме, че първият учебен ден вече изглежда по-интригуващ и по-малко страшен!

Снимка на корицата: Freepik

Вземете книгите с код DK19 от

Ozone.bg, niedecata.bg или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, Вие помагате

за насърчаването на детското четене в България.