Русе проведе дни на книгата и четенето

Приключиха дните на книгата и четенето, организирани от Регионална библиотека „Любен Каравелов” и ОУ „Отец Паисий” в Русе, част от Националната кампания „Маратон на четенето“. Специалните дни протекоха с официален старт, даден от г-жа Мариана Кисьова – старши експерт по начално образование в РИО-Русе с приветствия към учениците и учителите за чудесната инициатива и прочит на откъс от книгата на Антоан дьо Сент-Екзюпери „Малкият принц“.

През първия ден на маратона 36 деца от 1. до 7. клас, отличени с титлата „Най-добър четец“ в предварително проведен училищен конкурс, споделиха с останалите текстове от свои любими книги. Вторият ден бе посветен на карнавал на приказните герои, в който близо 70 деца се превъплътиха в своите любими герои като Пепеляшка, Пипи Дългото Чорапче, Червената шапчица и Вълкът, с помощта на карнавалните костюми. Призове за най-масово участие в карнавала спечелиха 1. „а“ и 1. „в“ клас, а грамоти за най-красив и атрактивен костюм бяха връчени на Георги, Мартин, Валена, Дара, Валентин, Виктория, Анна, Моника, Александър и Анджелина в ролите на клоун, пират, вещица, Феята на дъгата, Том Сойер, Златното момиче, Алиса, хавайка и Елза от „Замръзналото кралство”.

Последната инициатива, организирана в рамките на „Маратон на четенето“ в Русе,  бе викторината, посветена на 180-годишнината от рождението на Любен Каравелов. В Детски отдел на Русенската библиотека ученици от 5. и 6. клас показаха своите отлични познания за живота и творчеството на Любен Каравелов и представиха свои презентации по темата.

Всички ученици, участвали в Дните на книгата и четенето, бяха наградени с грамоти и безплатни читателски карти за библиотеката. Те приеха и поканата да станат и почетни посланици на Националната награда за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“ 2014.