„РУСЕ КОМИКС ФЕСТ’ 2014“ от 19 до 22 юни

Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе и експозиция „Музей на комикса“ организират „РУСЕ КОМИКС ФЕСТ’ 2014“ под мотото „Първа детска комикс-асамблея“. Фестивалът ще се проведе от 19 до 22 юни 2014 г. и в него са поканени да вземат участие гости от Румъния и Финландия. Пилотното издание на фестивала ще се проведе в няколко русенски детски градини, както и в Детския отдел на Русенската библиотека. Именно в Детския отдел на 20 юни ще се състои журирането и награждаването на отличените детски комикси. Фестивалът ще завърши с дефилирането и представянето на „Парад на детските комикс-герои“ в рамките на Русенския карнавал на 22 юни. 

Паралелно с „РУСЕ КОМИКС ФЕСТ’2014“ на 19 юни, четвъртък, от 10.00 часа в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе се открива и научно-практическата конференция „Комиксът в детската градина“ по проблемите на предучилищното възпитание и образование, която се организира от педагозите от 3 детски градини в Русе. Целта на форума е да се представят най-иновативните форми за отглеждане, възпитаване и обучаване на децата от 3 до 7-годишна възраст, като се обменят добри педагогически практики.

Форумът е първи по рода си у нас върху проблемите на комиксовото изкуство, което през последните няколко години преживява своето възраждане в България. Крайдунавският град заема важно място в този процес – чрез инициирането на емблематични и знакови комикс-събития: изложби на комикси, работилници за комикси и др.

Всички инициативи са подкрепени и осъществени с любезното съдействие на Община Русе. Кулминацията на събитията беше откриването на 30 май т.г. на първата по рода си в България постоянна експозиция „Музей на комикса“ в Русенската библиотека и представянето на най-дългия комикс – 241,40 м, рисуван от деца, ученици, учители, родители и много русенци от 1 до 101-годишна възраст, на тема „Русе – град на свободния дух“.

„РУСЕ КОМИКС ФЕСТ’ 2014“ и научно-практическата конференция „Комиксът в детската градина“ се организират под мотото „Русе – град на свободния дух“. Медиен партньор на инициативите е Бряг Медия Груп.