Роботът Чапек донесе награда „Перото“ на Марин Трошанов и Петър Станимиров

На церемонията в Литературен клуб „Перото“ на 8 ноември 2019 г. наградата „Перото“ в категория „Детска литература“ бе връчена на Марин Трошанов и Петър Станимиров за тяхната книга „Роботът Чапек на планетата с трите слънца. Книга първа. Роботски приключения” (изд. „Кибеа“), която съчетава традиционен разказ с комикс.

В краткия списък със заглавия за деца бяха и „Орелът, врабецът и капчукът“ от Зорница Христова и Анна Цочева и нямата книга „Балконът“ от Калина Мухова по стихотворение от Атанас Далчев и сценарий на Зорница Христова (изд. „Точица“).

Големият български литературен историк, критик, поет, писател и преводач проф. д.ф.н. Светлозар Игов получи наградата за цялостен принос за 2019 година.

В категорията „Поезия“ отличие взе Цочо Бояджиев за „Книга на разкаянията и утешенията“. Хеле Далгор получи приз в категория „Превод“ за чудесния си превод от български на датски език на „И други истории“ и „И всичко стана луна“ от Георги Господинов, а Елена Алексиева грабна наградата в категория „Проза“ за романа си „Свети вълк“. „Глиненият цар“ на Добромир Байчев стана победител в категорията „Дебют“.

Всички наградени получиха статуетки, дело на скулптора проф. Емил Попов.