Рисунки на деца от 19 населени места бяха избрани за българското издание на „Икабог“

Тридесет и четирите детски рисунки, които ще илюстрират българското издание на книгата „Икабог“ на Дж. К. Роулинг, бяха разкрити тази сутрин от организатора на конкурса в България издателство „Егмонт“. Победителите са на възраст от 7 до 13 години, от 19 населени места, сред които: с. Бистрица, гр. Брацигово, гр. Варна, гр. Габрово, гр. Дебелец, гр. Карлово, гр. Ловеч, гр. Мездра, гр. Обзор, гр. Пловдив, гр. Попово, гр. Провадия, гр. Русе, с. Синдел, гр. София, гр. Стамболийски, с. Трудовец, гр. Хисаря, гр. Ямбол.

Конкурсът стартира през месец август, като протичаше паралелно с поетапното безплатно публикуване на всички глави от приказката „Икабог“ на английската писателка Дж. К. Роулинг.

Преди повече от десет години Дж. К. Роулинг написва историята „Икабог“ като приказка преди сън за собствените си деца, а по-рано тази година тя споделя семейната ценност с читателите по света, целейки да подпомогне пострадалите от вируса Ковид-19 и борбата с пандемията. Роулинг кани децата да се включат в разгръщането на сюжета и илюстрират „Икабог“, вдъхновени от множеството цветни герои и увлекателна история, докато издателите ѝ публикуват историята за безплатен прочит.

Българските деца също имаха своя национален конкурс, като в продължение на седем седмици, поетапно бяха публикувани всички глави от приказката, а децата получаваха тематични задания за рисунки по тях. Общо 87 деца от цялата стана взеха участие със 155 рисунки, подадени от техните родители в надпревара за голямата награда – рисунката да бъде включена в най-новата книга на обичаната детска писателка, позната в цял свят с романите за Хари Потър.

Галерия с печелившите илюстрации вече е представена на българския уебсайт на „Икабог“ и може да бъде разгледана тук.

Рисунките на победителите ще бъдат включени в българското издание на книгата на Дж. К. Роулинг „Икабог“, което ще излезе до броени дни. Всички 34 победители ще получат екземпляр от издадената книга, както и ваучер на стойност 200 лв. за книги по избор от портфолиото на издателство „Егмонт“.

Надежда Кирова – Шопова, издателски директор на „Егмонт“ и ръководител на журито на конкурса, коментира:

„Българското издание на приказката на Дж. К. Роулинг „Икабог“ ще излезе с логото на „Егмонт“ до броени дни през ноември, за да се присъедини към държавите, които за пръв път посрещат Икабог между кориците на книга! Участието в тази инициатива ни прави щастливо съпричастни към една глобална издателска кампания и използвам възможността да благодаря на всички български деца и родители, с които заедно четохме и рисувахме „Икабог“ у нас.“

Дж. К. Роулинг ще дари всички приходи от авторските си права на проекти, подпомагащи засегнатите от Ковид-пандемията във Великобритания и по света.