Рими за мечока, гладен като вълк

Помните ли „Много гладната гъсеница“? Е, книгата, за която ще ви разкажа, е като за гъсеницата, само че за мечок. За мечок, гладен като вълк.

Объркахте ли се от толкова животни? Почакайте само да прочетете до края! Бикове, зайци, прасета, кокошки и за десерт – едно цяло мечо семейство, притичващо се на помощ. Всичко това ви причаква в „Der Bär hat sooo ein Loch im Bauch!“ (в буквален превод – „Мечокът има такааава дупка в стомаха!“) от Дуня Шнабел. За момента книгата може да се намери единствено на немски с логото на оригиналния си издател – „Oetinger“ – но се надявам това да се промени. Защото тя наистина заслужава да приказва с децата и на български език.

Пред вас е едно малко квадратно удоволствие от типа на т.нар. „board books“ или книги с картонени страници (от устойчиви гори!). Книгата е със заоблени ръбове, за да бъде максимално безопасна за подмятане, прелистване и гризане. На всеки разтвор има по една кръгла дупка, в която се кипри плануваното от мечока ястие. Но тъй като гладникът така и не сполучва да си хване нещо за обяд, при разгръщането на страницата коремът му се оказва винаги празен и къркорещ.

Едноцветните фонове – жълт, зелен, оранжев, син и розов – са точно толкова ярки, колкото трябва, за да са жизнерадостни, без да стават кичозни. На всяко разгръщане (освен на първото) откриваме по един куплет, въвеждащ новите герои и ситуации. Стиховете са благозвучни, с чудесен ритъм, а елементите в илюстрациите – не твърде много, за да не претоварват неустойчивото все още внимание на мъниците.

Идеалният слушател на мечешката история е около и над 2-годишна възраст. Тогава децата са достатъчно големи, за да проследят сюжет от 18 страници (9 куплета) с по-опростени, но нелишени от детайл картинки. И нещо друго: на 2+ децата вече могат да участват в разговор за важните теми като:

  • отстояването на собствените граници – имат ли други правото да ме докосват без мое желание (в книгата това е изразено чрез образа на мечето, тръгнало към бъдещия си обяд с вилица/солница/кетчуп);
  • сигурността на семейството – утоляващото глада, поправящото нещата, показващото ти, че си подкрепен и в безопасност.

Ако тази книга не събуди вашия и на децата апетит, не знам коя е способна да го направи! Всъщност тук има едни 10 книги за събуждане на апетита, които може и да свършат работа. Ако не за нахранване на злоядия, то поне за утоляване на любопитството му какво се крие между кориците.