Рибко – подводни приключения от Джулия Доналдсън и Аксел Шефлър

Почитателите на Джулия Доналдсън и Аксел Шефлър могат да добавят още една прелестна книга в своите библиотеки. „Рибко“ (изд. „Жанет 45“) пристига и в България, за да разказва за своите небивали приключения от морското дъно.

Малката рибка Рибко е голям фантазьор. За да извини своите ежедневни закъснения, той измисля чудновати истории и ги разказва пред мис Скат и своите съученици в морската градина.

„- Открих потънал кораб и вътре разузнах.

В сандък със злато влязох. Капакът се заключи!

За помощ дълго виках. Спасен накрая бях – 

русалка ме намери.

– Не! 

– ДА, ТАКА СЕ СЛУЧИ!“

Останалите рибки от класа се дразнят на измислиците му, но Джони Дори е толкова запленен, че ги разказва на баба си. Тя пък предава легендите за приключенията на Рибко на камбалата и краба, които предават нататък към тюлена, звездата, змиорката, кита, стридата…

Но един ден, увлечен в своите фантазии за най-гениална история, Рибко попада в рибарска мрежа. Съдбата му изглежда предрешена за слушателя, ала Джулия Доналдсън прави характерния за нея обрат и ни изненадва с неочакван финал. Със сигурност децата ще скачат от радост, а родителит могат да поговорят с тях за предпазливостта и за силата на въображението.

Безспорно илюстрациите на Аксел Шефлър са вторият компонент, който прави книгата толкова добра. В характерния за него стил, той следва разказа на писателката с хумористични, но все пак достоверни изображения на различните видове морски обитатели. Това превръща „Рибко“ в отправна точка към енциклопедии за различните видове риби, мекотели и ракообразни, които се срещат в дълбините на океана. Единственото изключение е рибата Грузулак, която обаче е страшно симпатична. 🙂

Третият важен компонент за превръщането на „Рибко“ в любимо четиво е преводът в мерена реч на Мария Донева. „Перфектна!“ е думата, която подхожда на работата й. Книгата е приятна за четене на глас и, макар че ще предизвика стотици пъти повторение, няма да досади на родителите.

Ако се чудите с какво да попълните детската библиотека, „Рибко“ е отлично предложение за деца от 3 години нагоре.

Поръчайте предварително от сайта на изд. „Жанет 45“

Вземете книгата с код DK19 от

Ozone.bg, Ние, децата! или Booklover.bg

Когато купувате книги с този код, помагате и на нас да продължаваме да четем и препоръчваме книги за Вас.