Разрешителното за строеж на новата варненска библиотека се очаква през октомври

Главният архитект на Община Варна Виктор Бузев съобщи пред Varna24.bg, че очаква да има  разрешително за строеж за новата модерна библиотека на Варна през октомври, като в момента тече съгласуване на документацията с всички институции.

„Говорим за модерна сграда с хубави, съвременни решения. Последни технологии в оборудването, електронен регистър, медиатеки, многофункционални зали за обучения, за споделено работно място, забавление на деца. Знаете, че малчуганите не може дълго да задържат вниманието си и трябва да се редува обучение със забавление. За всички възрасти ще има по нещо. Ще има места, които освен за четене на книги ще служат и като културни средища за социални контакти.“, допълва главният архитект пред Varna24.bg.

Обявеният от Община Варна международен архитектурен конкурс бе спечелен от архитектурно бюро от Холандия. Техният технически проект предвижда библиотеката да бъде разположена върху 18 500 кв. м над земята, с три нива на паркиране и озеленяване на покрива. Строителството ще струва около 35 милиона лева и ще продължи 3-4 години според общината. Предвиденият за библиотеката терен е в непосредствена близост до сградата на Община Варна.