Разпадът на кастовото общество продължава в „Бунтовници“

С „Дивергенти” Вероника Рот сложи отлично начало на антиутопична тийнейджърска поредица. Статуквото в 5-кастовото общество бе сериозно разклатено с опита за преврат на Ерудитите с помощта на Безстрашните. След успешното прекратяване на убийствената психосимулация, дивергентката Трис, любимият й Тобиас (Фор) и шарена група от бегълци търсят убежище при Миротворците преди да поведат борба срещу почти демоничната Джанийн Матюс като истински „Бунтовници“ (изд. Егмонт България).

В търсене на съюзници те ще преминат през кастите на Миротворците и Прямите, за да стигнат накрая до безкастовите, чието значение в разпадащото се общество става все по-голямо. Това ще даде на Трис урок колко различни могат да бъдат целите и подходите за постигането им при различните касти. Освен чисто физически битки, тя води и непрекъсната вътрешна борба да разбере кой е неин приятел, враг или потенциален предател. Това окончателно я лишава от малкото останали й очаквания и заблуди по отношение на човешкия род.

Във втората книга от трилогията читателят отново е „в главата” на Трис, която продължава да е все така склонна към непрекъснат самоанализ: опитва да разбере същността си като дивергент – коя е, на какво е способна. Рот й подава ръка в тези търсения и пестеливо ни разкрива частички от семейната й история и миналото на родителите й. Успоредно се развива и семейната драма на Тобиас, която продължава да предлага изненади и морални дилеми.

„Бунтовници” е доста кървава, изпълнена с насилие и откровена за действителната добродетелност на хората, независимо от принадлежността им към някоя каста. Насилието в книгата не е само физическо и всъщност многобройните симулации на Ерудитите са най-отблъскващата форма на такова. Също като Катнис от „Игрите на глада” и Грегор Горноземеца от „Подземните хроники”, Трис и компания се сблъскват с класическия въпрос как да отговорят на насилието и опитите за разпалване на войни. Дали ответното насилие може да доведе до качествена промяна или просто превръща и  теб в обикновен убиец?

„Бунтовници” оставя впечатление за повече от добро продължение на успешното начало на поредицата „Дивергенти”. Основните сюжетни кукички за финала на трилогията са заложени, Трис е супергероиня, способна да проявява и слабости, а Тобиас все още не е разкрил всичките си тайни.

Автор: Лора Филипова